Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den fantastiska herr Anderson

/
  • Wes Anderson är en av få regissörer som har lyckats med att göra stora filmer med små medel.

Inte många regissörer har klarat av att göra stora filmer med små medel trots att de är relativt okända hos publiken, och dessutom fått Martin Scorsese som sitt största fans. Wes Anderson har lyckats.

Annons
Året var 1993 och Wesley Wales Anderson, eller Wes Anderson som han har blivit med hela världen, hade precis spelat in en långfilm där pengarna tog slut mitt i inspelningen. Filmen, Bottle rocket, fick klippas ner till en svartvit kortfilm och hälften av publiken gick ut ur salongen under testvisningen.
Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt för Wes Anderson.
Efter att ha visat Bottle rocket på filmfestivalen Sundance i USA fick flera stora namn inom filmbranschen upp ögonen för regissören, och kortfilmen gjordes om till en långfilm. Kanske inte den största kassasuccén genom tiderna, men Wes Andersons speciella bildspråk och något udda karaktärer lämnade sina avtryck.
Ett par år senare kom Rushmore ut. Rushmore skrevs, precis som Bottle rocket, av Wes Anderson tillsammans med Owen Wilson, som är en gammal klasskamrat till Anderson. Filmen handlade om Max Fischer, en student vid en privatskola som blir kär i en lärarinna och visar sina känslor på ganska märkliga sätt. Vid det här laget hade Wes Anderson gjort sig ett namn och Bill Murray var så ivrig att få vara med i filmen att han sköt till pengar ur egen kassa för att projektet skulle kunna genomföras. Bill Murray blev tillsammans med bland andra Owen Wilson och Angelica Houston några av de skådespelare som Wes Anderson har haft med i flera av sina filmer, och det talades om att det var tack vare Wes Anderson som Bill Murrays karriär kom på fötter igen.
Den här gången struntade man i testpubliken och skickade filmen direkt till olika filmfestivaler där den hyllades av en enad kritikerkår. Självaste Martin Scorsese svarade \"Wes Anderson\" på frågan \"vem blir den nästa Scorsese?\" i Esquire Magazine.
För den stora massan kom dock genombrottet med The Royal Tenenbaums, om en splittrad familj där de tre syskonbarnen är falnade talanger inom varsitt område, och nu försöker de hitta tillbaka till sig själva. Trots att det låter tragiskt så faller Wes Andersons filmer in i komedi-genren, mycket på grund av sättet regissören behandlar sina karaktärer med värme och en glimt i ögat. Hans nyanserade författande gick inte obemärkt förbi Oscar-juryn. Manuset nominerades i kategorin bästa manus 2002.
Först med Life aquatic with Steve Zissou, som kom 2004, märktes ett svalnande intresse hos kritiker och publik. Många tyckte att Wes Anderson hade gått för långt med sina särpräglade rollfigurer och originella historier. För första gången på tio år möttes en av Andersons filmer med en axelryckning.
I Life aquatic möter tittaren Steve Zissou, en karaktär som löst baserades på undervattensfilmaren Jaques Cousteau. Filmen var den första i vilken Wes Anderson använde sig av riktiga specialeffekter, men han ville inte använda den nya, digitala tekniken utan använde gammal hederlig stop motion. Det var genom Life aquatic Wes Andersons intresse för animation kom upp till ytan, och hans nästa projekt blir en animerad filmatisering av The fantastic Mr. Fox (Den fantastiska räven) efter en bok av Roald Dahl. Även den kommer att skapas genom stop motion-teknik. För Wes Anderson kommer knappast låta sig stoppas av några dåliga recensioner.

Fakta: Wes Anderson
Föddes 1 maj 1969 i Houston, Texas.
Använder sig av samma skådespelare om och om igen.
Är kompis med både Owen och Luke Wilson, som båda har varit med i de flesta av Andersons filmer.
Avslutar alla sina filmer på samma sätt i slow motion.

Fakta: Stop motion
Stop motion fungerar så här: man tar en bild av föremålet, flyttar detta en liten bit, tar en bild till, flyttar det en liten bit osv. När bilderna visas i en snabb följd, t.ex. med hjälp av en dator och ett animationsprogram, verkar dom röra sig av sig själva.
Källa: Wikipedia

Filmografi
Bottle rocket, kortfilm (1994)
Bottle rocket (1996)
Rushmore (1998)
The Royal Tenenbaums (2001)
The Life aquatic with Steve Zissou (2004)
Den fantastiska räven (kommande)

Mer läsning

Annons