Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den "fattige" Mozart levde i lyx

Annons
Föreställningen om Mozart som det fattiga geniet som var så skuldsatt vid sin död att han begravdes bland de fattiga är bara en romantisk myt som skapades under 1800-talet. Det hävdar forskarna bakom en utställning om tonsättarens liv som invigdes i Wien på torsdagen.

Utställningen visar dokument som avslöjar att Mozart i slutet av sitt liv tjänade 10 000 floriner om året. Det var en fantastisk summa på den tiden. Den "utfattige" Mozart tillhörde det toppskikt på omkring fem procent av Österrikes befolkning som tjänade allra mest. En årsinkomst på 500 floriner räckte för att leva ett behagligt överklassliv och en arbetare tjänade omkring 25 floriner per år, skriver The Guardian.

Mozart tjänade sina pengar på att ge pianolektioner och konserter och som musiker vid det kejserliga hovet. Hans far Leopold skryter om att sonen hade fått 1 000 floriner för en enda konsert, i ett brev som visas i utställningen.

Att Mozarts för tidiga död berodde på att han och hans familj tvingades flytta mellan lägenheter som var så kalla och dragiga att geniet ådrogs kroniska sjukdomar är också en myt. Under sina tio sista år i Wien bodde han i en bekväm sjurummare intill katedralen.

Det är sant att Mozart ådrog sig skulder och ofta skickade tiggarbrev till sina vänner. Enligt forskarna på Musikverein, som står bakom utställningen, måste Mozart ha slösat bort stora summor på spel, även om det inte går att bevisa. Underbetald och underskattad var han definitivt inte. (PM)

Mer läsning

Annons