Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mullrar i schlagerlandet

Annons
Det mullrar i schlagerlandet. Det som inte kunde hända hände i Kiev på lördagskvällen. Sverige tvingas kvala till nästa års finalfest i Atén.
Storsvensken har fått en riktig käftsmäll för även om vi kanske inte trodde på någon segerstrid för Stenmarck så kunde vi knappast i vår vildaste fantasi tro att det svenska bidraget skulle hamna utanför 10-bästalistan. I dag vet vi bättre. 19e plats, en bitter erfarenhet.
Fel låt vann. Jag var stensäker på det efter den svenska uttagningen. Las Vegas är ett lysande shownummer. Inget mer. Schlager eller hit. Ja, i Sverige. Ingen annan stans och vi får inte längre gratispoäng ute i Europa för vårt goda ryktes skull, möjligen för att vi gränsar till Danmark, Norge, Island och Finland. För tillhör ni de som beskyller östländerna för kompisröstning så är ni enögda. Vi är ganska bra på det i Norden också ...
Nu ska det analyseras och rannsakas. Katastrofen är ett faktum. Katastrof. Jag baxnar. Det är ju bara lek, underhållning. Så förtvivlat allvarligt är det väl ändå inte bara för att vi placerar oss taskigt i en internationell musiktävling. Jag tycker proportionerna börjar bli sanslösa. Kvällspressen kapade Stenmarck och svensksatsningen redan dagarna före tävlingen och irrar nu runt utan kompass för att hitta syndabockar och nya chock- och katastrofrubriker. Vore det inte trevligare att se det hela lite på distans och trappa ned brösttonerna?
Så här tycker jag. Martin Stenmarck gjorde vad han kunde och lite till. Låten passade inte en schlagertävling men i god demokratisk ordning så hade ju å andra sidan svenska folket själv röstat fram den. Då ska vi väl inte gnälla då! Och bevare mig väl för någon expertjury som ska sitta och bestämma. Det har ju framskymtat hot om det.
Ni som gillade Nanne Grönwall bättre ska inte vara ledsna, för jag har en känsla av att hon fått lika svårt att hävda sig som Martin Stenmarck. Nästan varannan låt hade tunga pukor och trumkonstellationer i arrangemangen smittade av Russlanasjukan. Nanne hade bara blivit en drumdunkare i mängden i Kiev.
Den hårdrytmiska trenden som dominerat några år kommer att nu succesivt att avta. Likaså tror jag inte etnoinslagen blir lika dominerande nästa år och här har Sverige chansen att komma tillbaka till de stora. Hitta den nya schlagertrenden! Det är en härlig utmaning för den bransch som under några år slagit sig för bröstet och trott sig vara oövervinnerlig.Vi borde klara det om vi ser till historien och vår näsa för trender och hitmusik. Så sluta gnälla. Tänk konstruktivt och se möjligheterna. Dagsedeln i Kiev kan mycket väl vara den väckarklocka vi behöver.
Nu är det läge för oss att äntligen få se lite nya ansikten bland de svenska kompositörerna. Inte samma gamla gäng som dominerat de senaste fem åren.. Kiev visade ju tydligt att dom inte längre räcker till. Snacka med Benny Andersson, vettja!

Ps. Grattis Grekland och Elena Paparizou. Ni var bäst! Ds.
Per-Roger Carlsson

Mer läsning

Annons