Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras/för visan

Annons
Jag tror aldrig jag upplevt en höst då det kommit ut så många visalbum som just denna.
Med glädje har jag lyssnat på ett nytt bellmanalbum, Åsa Jinder, sånggruppen Kraja, Martin Bagge i unikt material signerat Lasse Lucidor, en kul kille som heter Claes Virdeborn, eftertänksamme Leo Berger i Höst igen och skön folkton av Sofia Sandén (som också blandat upp med irländsk touch). Listan kunde faktiskt göras längre ty visan lever som aldrig förr!
Då menar jag både den gamla traditionella folkvisan såväl som den moderna nutidsvisan. Där blir jag glad över Claes Virdeborns Sanningar, en platta med luriga, kluriga texter och omväxlande musik. Skärper örat lite extra för Leo Bergers eftertänksamma poesi och sånggruppen Krajas undersköna stämmor.
Visan är viktig som uttrycksmedel. Det är en enkel musikform som vänder sig till alla generationer. Den berättar ofta historier och är suverän på att förmedla tankar och stämningar. Visan är också unik som tidsdokument. Lyssna på Bellmans texter, om människor och miljöer i en svunnen tid eller Wiehe/Afselius internationella protestbetraktelser när proggen föddes. Ögonblicksbilder i musikform från helt olika tidsepoker. Trubadurerna må heta Bellman, Karlfeldt, Taube, Ferlin eller Vreeswijk; alla har dom en historia att berätta.
Just nu är det en doldis i branschen som engagerar mig. Lasse Lucidor heter han, verksam kring 1660-70. Hamnade i skymundan bakom Bellman och dom andra storheterna eftersom hans musik aldrig blev nedtecknad. Lucidor lånade oftast välbekanta melodier till sitt material och därför finns enbart texterna kvar. Men inte längre. Efter influenser från dåtida melodier har Martin Bagge tonsatt materialet. Ett fantastiskt arbete.
Albumet Wärldsliga & Andelige Wisor känns andaktsfullt och viktigt. Det berikar vår visskatt ytterligare och dokumenterar ett av de äldsta verken i svensk vishistoria. Soundet från barockensemblen Corona Artis gör albumet både trovärt och njutbart.
Lyssnar du riktigt noga så hör du faktiskt historiens vingslag.

Mer läsning

Annons