Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döden som livgivare

Annons
Svenskarna är sämst i Europa på att registrera sig för organdonation. Det leder till att ett antal människor dör varje år i väntan på nya organ. I TV4:s miniserie "När döden ger liv" möter Petra Nordlund människor vars liv på olika sätt kretsar kring denna väntan.


- Det här är det viktigaste jag har gjort, säger hon. Det är så oerhört få som gör sin vilja känd, trots att attitydundersökningar visar att de allra flesta är positiva till att donera sina organ.

"När döden ger liv" kretsar kring ett stort antal personer. Vi får möta människor som har väntat länge på ett organ, några som har genomgått operationen och andra som ska donera. I den första dokumentärfilmen som sänds den 14 april berättar skådespelaren och komikern Robert Gustafsson om sin bror som dog i väntan på ett nytt hjärta. Petra Nordlund intervjuar också 16-årige David som har levt med syrgastub sedan han var liten och väntat på nya lungor i tre år.

- Han har ett barns kropp men en vuxen människas intellekt. David är en fantastisk människa med mycket humor, han är väldigt speciell. Det är nog det starkaste mötet för min del i arbetet med de här programmen, säger Petra Nordlund.

Del två fokuserar på donatorerna och situationen för organtransplantationer i Sverige i dag. I februari i år stod 583 personer i kö för att få ett nytt organ. Förra året avled 20 människor i väntan på en transplantation. Antalet donatorer är lägre än det var i slutet av 1980-talet. Författaren Slavenka Drakulic är en av de behövande som har haft tur - hon har för andra gången fått en ny njure. I programmet möter hon sin amerikanska donator Christine som berättar varför hon utan ersättning valde att ge bort sin njure till en främmande människa.

Varför är vi i Sverige så dåliga på att anmäla oss för organdonation? Petra Nordlund tror att vi i Sverige har svårt för att tala om ämnet - att vi försöker hålla ifrån oss att en nära anhörig när som helst kan bli allvarligt sjuk eller dö. Själv tog hon ställning i frågan för många år sedan.

- När socialstyrelsen gjorde en kampanj kring organdonation på 1990-talet anmälde jag mig direkt till Donationsregistret. Sedan dess har jag haft ett donationskort i plånboken. Jag har inga etiska, religigiösa eller moraliska skäl för att inte donera.

Det sista programmet i serien sänds den 28 april. Då möts politiker, läkare, människor i behov av nya organ och personer som gärna vill donera i en debatt. Bland dem som finns med i programmet märks underhållaren Lars-Åke Wilhelmsson ("Babsan") som talar om det smått absurda faktum att homosexuella ännu i dag inte får donera organ.

Kan man se serien som en form av kampanj för organdonation?

- Vi driver ingen kampanj. Vårt mål är att folk ska göra sin vilja känd - för eller emot, säger Petra Nordlund. Om attitydundersökningarna stämmer och folk gjorde sin vilja känd skulle färre dö i väntan på ett nytt organ. (PM)

Mer läsning

Annons