Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödligt nervös debutant på Pipeline

När alla andra på högstadiet idrottade spelade Alexandra Sollén gitarr istället. Det blev så då knäna jämt hoppade ur led när hon försökte idrotta.
- En dag satte jag mig bara med gitarren, som stått gömd sedan musikskolan, och upptäckte att det var kul att göra egna låtar, berättar 17-åringen, som ikväll uppträder på Pipeline.

Annons
Det står 1-1 mellan Timrå och Djurgården, rapporterar Alexandra Sollén. Hon har nyss fått telefonsamtal från ishallen i Timrå och även om hon inte är speciellt intresserad av sport tycker hon att det är kul om det går bra för laget från hemmaorten.
Jag har aldrig varit speciellt sportintresserad. Min tjejkompisar hade jättekul åt att jag knappt kunde räkna upp fem fotbollsspelare. Men vadå? Kom igen med fem trummisar istället, då är det inga problem, säger hon glatt.
Ikväll, samtidigt som Timrå spelar den avgörande fighten mot Djurgården, står Alexandra Sollén ensam på scenen med en akustisk gitarr, en stor portion mod och ett gäng singer/songwriter låtar. Både egna och andras, bland annat finns en cover på Umeå-bandet The Perishers inplanerat i låtlistan.
Alexandra hämtar inspiration från olika typer av musik, mest 60- och 70-tals rock. Hon tycker att det är kul att så många tjejer gör musik.
Det finns massor av duktiga tjejer idag. Marit Bergman, Nina Persson och Lisa Miskovsky, som jag gillar väldigt mycket. Men jag vet inte om jag inspireras så mycket av dem. Jag plockar bara det bästa av allt jag hör, säger hon.
En inspirationskälla är Lars Winnerbäcks finurliga visrock, han är en av anledningarna till att Alexandra skriver sina låtar på engelska.
Jag tycker att det låter bättre på engelska, det är ett världsspråk som alla kan ta till sig. Sen är det svårt att skriva texter på svenska om man jämför sig med artister som Winnerbäck; han lyckas alltid fånga den exakta stämningen, säger hon.
De egna texterna handlar om allt utom olycklig kärlek, det finns det så många andra som skriver om, tycker Alexandra Sollén. Istället skriver hon om utseendefixeringen som råder i samhället och gör människor olyckliga.
Igår gjorde jag en låt om alla trådsmala brudar som syns i modetidningar. Man måste få vara den man är och våga tro på sig själv, säger hon så bestämt att det är omöjligt att inte tro henne.
Kanske är det därför hon tackade ja till att spela på Pipeline trots att hon påstår att hon nästan svimmar av nervositet när hon ska göra redovisningar inför klassen.
Jag måste ha press på mig för att göra saker; igår satt jag hela kvällen på mitt rum och skrev färdigt en låt, säger hon. Jag fick inte gå ut förrän den var färdig! Man får en otrolig kick när man klarar av saker.

Alexandra Sollén tycker att det var självklart att spela sina egna låtar på Pipelines onsdagscafé.
Det är jättenervöst, Pipeline är ju det stora musikstället för folk i Sundsvall. Men samtidigt är det otroligt roligt!
Foto: Lisa Olaison

Mer läsning

Annons