Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktor Kosmos blandar politik med självbiografi

Efter några svåra år är Doktor Kosmos tillbaka med en ny skiva. Och krisen har sprängt alla dammar - artistnamnen är kastade, texterna är smärtsamt personliga och Ett enkelt svar klockar in på 80 minuter och 20 låtar.

Annons
Vi har funnits i 14 år och är runt 33 och den här gången tänkte allihop "jag vill inte göra en platta till där jag inte får ha med min favoritgrej". Folk har spänt musklerna lite mer och inte slängt låtar på skisstadiet, säger sångaren och textförfattaren Uje Brandelius om den fullmatade dubbelskivan.
Det har hänt mycket, folk har varit allvarligt sjuka och separerat, säger gitarristen Martin Aagård.
Nästan alla vi lever ju i andra familjekonstellationer nu än vi gjorde när vi började göra skivan, säger Brandelius.
Med låtar som Jag låg med henne i Tjeckoslovakien och Stoppa valfriheten har Doktor Kosmos gjort avtryck som Sveriges enda band som kombinerar tunga politiska analyser med rödkindad humor. Men Ett enkelt svar är ett steg bort från det uttrycket. Även om politiken fortfarande spelar en stor roll ligger fokus på låtar om inre konflikter och relationsbekymmer.
Det är någon vall som har sprängts, "mitt liv suger - varför inte slå mynt av det när man ändå har det så jävla kasst". Textmässigt är jag inte inspirerad av andra textförfattare men däremot har jag väldigt många självbiografiska serietecknare som jag diggar. De skriver precis som det är, om sina tillkortakommanden inom onanins område och andra väldigt privata saker. Det är lite det spåret jag har försökt köra, fast inte hela vägen så att det blir smakfullt, säger Uje Brandelius.
I början när vi läste Ujes texter kändes det som att han hade bestämt sig för att inte vara rolig längre - och det kändes lite konstigt. Nu har det verkligen fallit på plats. Och den processen kanske en lyssnare går igenom också, låtar som man först tänker "vad fan är det här för något" brukar ju sedan ge den bästa känslan. Fyra lyssningar tror jag att den behöver, säger Martin Aagård.
Efter att med stolthet ha burit Musiksveriges fånigaste artistnamn har Doktor Kosmos, Stålispojken, Den Nye och En Kille Till blivit Uje, Martin, Anders och Henrik. Bara Lina Selleby har kvar sitt alias Twiggy Pop.
Vi har gjort en ganska allvarlig skiva och då kändes det fel att klämma dit ett roligt artistnamn. Och för min del handlar det också om att jag ville markera att vi är ett band. Då heter vi Doktor Kosmos och jag heter Uje, säger han.
Flera av texterna kommer säkert att väcka starka reaktioner. Den första låten på skivan handlar om faran med religion och inleds med meningen "jag spyr på judar i små hattar / som tror att Gud har sagt / ni får ert land som ett diplom".
Bandet beskriver den som ett intelligenstest, den som sätter sig in i texten förstår snart poängen.
Men jag vet att det skär i öronen att säga "jag spyr på judar" - jag är inte dum i huvudet. Det är väl att leva farligt, säger Uje Brandelius.
Det finns många sådana små sprängkorn på plattan, många låtar som kan ställa till problem, säger Twiggy Pop.
Det sägs att man det är svårt att vara vuxen och radikal, och medlemmarna i Doktor Kosmos har definitivt passerat den föreskrivna medelåldern för brinnande politiskt engagemang. Själva tycker de att engagemanget är detsamma, men efter 15 år i "vänsterbranschen" försöker de hitta nya angreppssätt på problemen.
Jag tycker att det är ett skitspännande läge. 90-talets vänstervåg är ju slut, det blir borgerlig valseger nästa år, - ett nytt 80-tal i faggorna. Feminismen kommer att åka på en stor backlash. Då måste vänstern lära sig att prata med nya ord, säger Martin Aagård.
Doktor Kosmos får ofta frågan om de tror att deras musik kan förändra världen och bandet har konsekvent svarat nej. Lagstiftare förändrar världen, inte popband. Men nu har den föreställningen luckrats upp något.
Vi är ju en del av medvetandeindustrin, så inte vet jag, säger Uje Brandelius. De som stiftar lagar är ju också människor och en del av dem kanske lyssnar på Doktor Kosmos. Man ska inte förringa sin roll som opinionsbildare bara för att man inte befinner sig i makten.

Fakta/Doktor Kosmos

Bildades: 1991 i Uppsala.
Medlemmar: Uje Brandelius (sång, klaviatur, text), Twiggy Pop (sång, klaviatur, slagverk), Martin Aagård (gitarr), Anders Bennysson (gitarr) och Henrik Svensson (trummor).
Diskografi: Socialmedicin (1995), Stjärn-Jerry (1996), Evas story (2000) och Reportage! (2002).
Aktuella: Med femte skivan Ett enkelt svar.

Doktor Kosmos har precis släppt sitt femte album, Ett enkelt svar. De ville inte kompromissa på nya skivan - därför blev det en dubbel.
Nu har de blivit mer personliga i texterna, men politiken finns kvar.
Foto: Åse Bengtsson

Mer läsning

Annons