Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktor Kosmos ordinerar socialmedicin

/

Doktor Kosmos har haft några svår år på sjukhussängen. Separationer och personliga problem resulterade i ett allvarligare och mörkare album.
Ikväll spelar popbandet på Drakens avslutningsfest på Sveateatern.

Annons
Just nu tror jag inte på något. Jag är inne i en väldigt cynisk period i mitt liv. Aldrig har jag känt mig så här nihilistisk. Jag har ett stort sug att göra en opräktig, elak och orättfärdigad platta, säger sångaren Uje Brandelius.
Popbandet Doktor Kosmos har haft några svåra år.
Efter sjukdomar, splittringar, separationer och personliga problem kom i somras gruppens femte album Ett enkelt svar. En allvarligare, mörkare och mer personligt färgad skiva än någonsin tidigare under bandets 14 år.
För fem år sedan skulle vi aldrig ha skrivit de här texterna. Nu är det nästan uppriktigt patetiskt. Vi har vågat ta bort det sista filtret, berättar Uje Brandelius.
Men låt oss ta det från början.
Doktor Kosmos bildas 1991. Gymnasiekompisarna Brandelius, Martin Aagård, Lina Selleby och Catti Larson har flyttat från Gävle till Uppsala för att studera. De bestämmer sig för att göra politisk popmusik kryddat med en stor dos, nästan rödkindad humor. En femte Gävlebo, Henrik Högberg kommer med i bandet på trummor.
När vi startade kan man säga att det fortfarande var åttiotal. Ordet samhällsklass var nästan killinggängstämplat. Något man förknippade med Peru-luvor, säger Uje Brandelius.
Snabbspola några år. 1995 släpps Doktor Kosmos debutalbum Socialmedicin. Året efter skivan Stjärn-Jerry, en rockopera om en kille på glid som även blev en föreställning med bandet på scen.
Under samma tid byter bandet trummis till Henrik Svensson. Medlemmarna flyttar dessutom till Stockholm.
Därefter dröjer det några år innan Evas Story, Doktor Kosmos tredje skiva, släpps.
Runt sekelskiftet kom, tyvärr får man väl säga i efterhand, en vänstervåg och då var vi i tiden. Själva var vi också i fas, men vågade inte stå i helfigur och säga rakt ut det som vi står för, säger Uje Brandelius.
Nu har bandet ytterligare två album i bagaget, Reportage! och Ett enkelt svar. Fortfarande är gruppen politiska i sin framtoning, om än något nedtonat. Och fortfarande existerar även schablonbilden av Doktor Kosmos som ett allt för politiskt band.
De som inte gillar oss tror att vi är stalinister eller hippies. Så är det inte. Man ska se, även om det låter pretto, konstnärskapet som en helhet. Låtarna måste ställas mot varandra.
Detta faktum accentuerades tidigare i år.
Expressens Natalia Kazmierska skrev i maj en högröstad krönika om att Doktor Kosmos är dåliga socialister. Bland mycket annat kallade Kazmierska Uje Brandelius för "skäggig haschtomte".
När jag läste texten första gången blev jag upplivad. Visserligen var det hets mot folkgrupp, om vi nu varit en folkgrupp, men det var kul att hon tog i från tårna och skrek jättehögt i megafonen.
Några dagar senare insåg Brandelius att uppfattningen om Doktor Kosmos kunde förskjutas ordentligt i och med Kazmierskas krönika och de missuppfattningar den innehöll.
Hon kletar ordet haschtomte på mig, och hävdar en massa annat, men har troligen inte ens lyssnat på våra låtar.
Brandelius skrev ett privat mejl till Kazmierska. Mejlet avslutades med Puss & Kram. I stället för att skrika, använde Uje, enligt honom själv, ironi som vapen.
Självfallet blev brevet publicerat. Belinda Olsson hängde på i Aftonbladet och kallade Uje för sexistisk.
Jag kände mig som Micke Persbrandt. Allt jag gjorde blev fel. Men nu kan jag le åt det. Mina låtar kommer att finnas kvar, medan Kazmierskas krönika snart kommer att vara bortglömd.
Frågan är var historien om Doktor Kosmos kommer att sluta.
Just nu spelar bandet live två gånger i veckan, men försörjer sig på annat håll. "Musik blir man ju inte rik på", som Uje säger.
Några idéer om en ny skiva finns inte. Tidsbrist är en av faktorerna.
Helt ärligt så finns det inga tankar på något nytt. Vi hinner inte. När man inte spelar så jobbar man. Efter jul får vi se om vi börjar diskutera någonting nytt, säger Uje Brandelius.
Troligtvis väntar nya låtar. Det är svårt att se hur Doktor Kosmos kommer att kunna låta bli. Utan att Brandelius och kompani själva anar det kommer deras skrivarpennor fyllas med bläck.
Nästa år kommer det att bli en högerregering, vilket är nattsvart ur min synvinkel. Och om något så är det är ett tecken i tiden att Linda Skugge blivit moderat.

Fakta/Doktor Kosmos
Bildades: 1991 i Uppsala.
Medlemmar: Uje Brandelius, Twiggy Pop, Martin Aagård, Anders Bennysson och Henrik Svensson.
Diskografi: Socialmedicin (1995), Stjärn-Jerry (1996), Evas story (2000) Reportage! (2002) och Ett enkelt svar (2005).
Aktuella: Spelar i kväll på Sveateatern på Drakens avslutningsfest.

Mer läsning

Annons