Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dokumentär förnyare får Hasselbladspriset

Annons
Jazz, stadsbilder och arkitektur. Det är bara några motiv som årets mottagare av Hasselbladspriset har fångat i sin kameralins sedan han började fotografera för snart 60 år sedan. På tisdagen avslöjades att amerikanen Lee Friedlander är den 25:e fotografen som får ta emot den prestigefyllda utmärkelsen.


Det hördes många positiva tillrop från den församlade kåren journalister och konstvetare vid den traditionsenliga presskonferensen på Göteborgs konstmuseum när det avslöjades att det blir Lee Friedlander som får komma till Göteborg och ta emot Hasselbladspriset i höst.

"Det som utmärker Friedlanders verk är inte främst hans teknik, utan de visuella och estetiska principer han utgår ifrån. Genom att registrera företeelser i vardagslivet och genom att kritiskt iaktta världen omkring sig har Friedlander kommit att bli central i att definiera en hel genre som bygger på en idé om det "sociala landskapet", skriver Hasselblads priskommitté i sin motivering, och menar att hans verk förkroppsligar ett "nytt dokumentärt paradigm", där stilistiskt nyskapande och frihet från rådande formella praktiker har påverkat följande fotografers arbeten.

I en förinspelad videointervju, gjord i New York i måndags, visar den 70-årige Lee Friedlander tydligt att han är glad och förvånad över de fina orden.

- Det låter ju bra! säger han när Hasselbladsstiftelsens ordförande Bo Myhrman läser upp motiveringen för honom.

- Jag är väldigt nöjd med att få ta emot ett pris som har med fotografi att göra. Jag känner mig hemma med det.

Under sin långa karriär har Lee Friedlander gett ut en rad böcker där ämnen som ligger honom nära hjärtat har dokumenterats med kameran. Jazz- och soulmusiker, den amerikanska staden och nu senast det amerikanska landskapet har fångats, ofta med Friedlanders underfundiga humor som gemensam nämnare.

Hasselbladsprisets nionde mottagare från USA drar, trots sin höga ålder, inte ner på tempot.

- Jag har så många saker att göra de närmaste sex månaderna. Men vad jag ska göra efter november vet jag inte, säger han.

Friedlander väntas till Göteborg den 18 november för att ta emot sitt Hasselbladspris från en medlem av den svenska kungafamiljen: en halv miljon kronor, ett diplom och en guldmedalj. Då öppnas också en utställning med hans fotografier på Konstmuseets Hasselbladscenter. Innan dess, i juni, kommer en stor retroperspektiv utställning att hållas på Museum of Modern Art i New York, då även en bok med Friedlanders verk kommer att släppas.

Friedlanders första egna utställning ägde rum på The International museum of photography i USA 1963, då Friedlander, som föddes i Aberdeen i staten Washington, var 29 år. Redan tre år senare blev han en av tre konstnärer som blev utvalda att ställas ut på just Museum of modern art i den inflytelserika utställningen "New documents". Sedan dess har Friedlanders verk visats i hela världen och han räknas som en av de fotografer som gav ny kraft åt det dokumentära fotografiet. Bland hans favoritobjekt märks offentliga miljöer som flygplatser gator och parker.

Hasselbladspriset är instiftat av Erna och Victor Hasselblads stiftelse och delar varje år ut cirka 15 miljoner kronor till olika projekt. Ett av de mest prestigefyllda är Hasselbladspriset "För framstående fotografisk gärning". (PM)


FAKTA: Tidigare pristagare:

2004 Bernd och Hilla Becher, Tyskland

2003 Malick Sidibe, Mali

2002 Jeff Wall, Kanada

2001 Hiroshi Sugimoto, Japan

2000 Boris Mikhailov, Ukraina

1999 Cindy Sherman, USA

1998 William Eggleston, USA

1997 Christer Strömholm, Sverige

1996 Robert Frank, USA

1995 Robert Häusser, Tyskland

1994 Susan Meiselas, USA

1993 Sune Jonsson, Sverige

1992 Josef Koudelka, Tjeckoslovakien

1991 Richard Avedon, USA

1990 William Klein, Frankrike

1989 Sebastiao Salgado, Frankrike

1988 Edouard Boubat, Frankrike

1987 Hiroshi Hamaya, Japan

1986 Ernst Haas, USA

1985 Irving Penn, USA

1984 Manuel Alvarez Bravo, Mexiko

1983 Inget pris utdelat

1982 Henri Cartier-Bresson, Frankrike

1981 Ansel Adams, USA

1980 Lennart Nilsson, Sverige

Mer läsning

Annons