Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dokumentär ger fördjupad bild av Lasermannen

Annons
Tidsandan var den utlösande faktorn som fick John Ausonius att genomföra sina brott. Det hävdar Malcolm Dixelius som har gjort dokumentärfilmen "Lasermannen - dokumentären" som SVT sänder i december efter dramaserien "Lasermannen".


- Tidsandan var triggern som gjorde att han gick från tanke till handling. Sedan finns det en mängd andra faktorer som ledde fram till att han begick brotten, säger Dixelius.

Aggressivitet, utanförskap, en känsla av att ha misslyckats i sitt liv var känslor som betydde mycket för hur den unge John Ausonius utvecklades.

- Han ville hämnas på sin egen olycka men också på någon person och han fokuserade sin hämnd på invandrare.

Tillsammans med Gellert Tamas, författare till boken "Lasermannen" som SVT:s dramaserie med samma namn bygger på, har Malcolm Dixelius gjort dokumentären som ska ge ett fördjupat porträtt av John Ausonius. Filmen baserar bland annat på Gellert Tamas intervjuer med den livstidsdömde Ausonius i hans cell på Kumlafängelset.

- Korta avsnitt av intervjuscenerna har kopierats i dramaserien. Det kan ju vara intressant för tittarna att se honom och höra vad han säger i verkligheten.

Filmarna har också haft tillgång till ett rikt bildmaterial som en av John Ausonius vänner filmade under hans tonårstid.

Något definitivt svar på frågan varför kan inte heller dokumentären ge, menar Malcolm Dixelius.

- Han har en sådan egendomlig logik som inte kan förstås, vi redovisar alla de faktorer som bidrog till de hemska brotten.

Malcolm Dixelius var Ekots och Aktuellts utrikeskorrespondent och bosatt i Moskva när John Ausonius begick sina brott. I arbetet med att gå igenom arkivmaterial inför dokumentären har han förvånats över de stämningar som rådde i Sverige mellan åren 1990 och 1993 då han själv bodde utomlands.

- Jag upplevde glädjen och känslan av fred och befrielse som spred sig över Europa efter murens fall och Sovjetunionens sammanbrott. Jag hade väntat mig liknande reaktioner i Sverige.

I svenska pressklipp och arkivfilmer upptäckte Malcolm Dixelius i stället ett land som domineras av helt andra stämningar.

- Det som chockerar mig är den rädsla som tycks ha genomsyrat hela det svenska samhället. Sverige var i djup gungning under de här åren. Det som hände i Europa hade uppenbarligen ingen lugnande eller glädjande effekt på svenskarna, säger han.

Malcolm Dixelius tecknar bilden av ett Sverige som reagerade med panik inför förändringarna i Europa.

- Rädslan för invandrare, rädslans för en ekonomisk kollaps, rädslan för att konflikter i omvärlden skulle påverka Sverige på ett väldigt negativt sätt. Jag tror att den allmänna rädslan för samhällets överlevnad hade mycket större betydelse för tidsandan än Ian och Bert, säger Malcolm Dixelius.

"Lasermannen - dokumentären" sänds i SVT den 11 december. (PM)

Mer läsning

Annons