Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dolly Parton lärde mig sjunga"

Annons
Nina Kinert hittade sitt eget uttryck genom att bryta regler. Nu är 22-åringen från Stockholm tillbaka med sin andra skiva "Let there be love".

- Den här skivan känns mer som min, säger hon.


Förra året landade stockholmskan Nina Kinerts debutalbum "Heartbreak town" i butikerna. Skivan upptäcktes dock av få. Drygt ett år senare är sångerskan med den beslöjade rösten tillbaka med den Love Olzon-producerade uppföljaren "Let there be love". Och hopp om mera uppmärksamhet.

- Det som sattes i rullning förra gången fortsatte liksom inte att rulla. Men det är väl det jag hoppas nu, att det ska fortsätta där man slutade förra gången. Och att så många som möjligt får höra musiken, säger hon.

Precis som på den förra plattan har hon samarbetat med singersongwritern Love Olzon. Den gången skrev de i stort sett allt material tillsammans. Men på "Let there be love" har Love Olzon fått maka på sig. I stället har Nina Kinert skrivit merparten av materialet själv.

- Förra skivan är väldigt bra, men den här känns mer som min. Jag har haft mer att säga till om och jag har bestämt hur den ska se ut. Den speglar mig, medan den förra speglar mig och Love.

Nina Kinert lovordar dock samarbetet med Love Olzon, vars senaste album hon är med och körar på.

- Han har som producent och ibland arrangör kommit in där jag inte kunnat fullfölja min idé. Det är jätteskönt att ha någon som kan vägleda en, lite som en vägvisare.

- När vi började jobba ihop märkte vi rätt fort att vissa saker inte ens behövde sägas. Vi förstod varandra ändå, lite telepatiskt sådär. Det var någon sorts magi som uppstod och som sedan har hållit i sig, säger 22-åriga Nina Kinert.

"Let there be love" är stillsam med en lätt ton av country som aldrig blir påträngande. Texterna kretsar kring längtan och lust och när Nina Kinert sjunger påminner hon om en skev korsning av Sophie Zelmani, Rosie Thomas och Sundays-sångerskan Harriet Wheeler. Men Nina Kinert talar ogärna om musikaliska förebilder.

- Jag tycker väl egentligen inte om att bli jämförd. Då måste den ene eller den andre vara bättre. Jag vill att man ska få göra sin egen grej så mycket som möjligt. Men jag har lyssnat på de vanliga, Bob Dylan, Van Morrison och Emmylou Harris. Och Dolly Parton. Hon och Sarah McLachlan har lärt mig att sjunga!

Nina Kinert skrattar. Hon ger ett lågmält intryck vilket är en bjärt kontrast mot hur hon beskriver sig själv som liten - det yngsta syskonet som hela tiden skulle göra sin gälla röst hörd. Hon växte upp i en musikintresserad familj där det spelades allt från gubbrock till Olivia Newton-John. Som tre-, fyraåring började hon sjunga genom att härma Lena Philipson. Musikintresset ledde så småningom till musikgymnasiet Rytmus i Stockholm, där hon skolade sin röst. Efter gymnasiet behövde hon dock en paus från musiken och började jobba på dagis i stället.

- Jag hade fått lära mig reglerna men nu var jag tvungen att lära mig att bryta dem, för att kunna hitta mitt riktiga uttryck. Det är så trist när det blir Celine Dion-rätt. Det är så otroligt ointressant med en sångare som placerar allting rätt, säger hon.

Tidigare i veckan öppnade Nina Kinert för Tomas Andersson Wij när han inledde sin turné på Göta Lejon i Stockholm. Framöver spelar hon både med honom och på egen hand, men ser fram emot en helt egen turné. Nina Kinert verkar målmedveten, men samtidigt avvaktande när det gäller sin karriär.

- Nu är mina mål mer diffusa. Jag kan inte riktigt säga vart jag vill komma med den här skivan. Jag försöker finna något sorts lugn. Det får gärna ta den tid den tar och så får jag se var jag hamnar. (PM)


Fakta Nina Kinert:

Ålder: 22.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och två syskon + pojkvän och "en drös människor till".

Aktuell: Med sin andra platta "Let there be love" som släpptes den 26 oktober.

---

Speldatum:

27 oktober Göteborg, Café Hängmattan

2 november Västerås, Village

30 november Luleå, Ebeneser

1 december Piteå, Kårhuset

2 december Skellefteå, Pinkerton

Mer läsning

Annons