Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramaten nobbar "Hotel Strindberg"

Annons
Det stolta nordiska teatersamarbetet "Hotel Strindberg" kommer inte att spelas i Sverige. Dramaten i Stockholm har valt att ställa in föreställningarna, skriver norska Aftenposten.

Cheferna för de tre skandinaviska nationalscenerna var belåtna när de för ett par år sedan presenterade planerna på tre samarbetsprojekt. I föreställningarna skulle svenska, norska och danska skådespelare ingå - och pjäserna skulle turnera mellan Köpenhamn, Oslo och Stockholm. "Kungsämnena" med bland andra Örjan Ramberg var först ut 2004. Årets projekt "Hotel Strindberg" har redan haft premiär på Nationaltheatret i Oslo och ska snart flyttas till Det Kongelige i Köpenhamn. Däremot blir det ingen sejour på Dramaten i Stockholm i maj nästa år, som det var tänkt.

- Uppehållet mellan föreställningen i Köpenhamn och här var såpass långt att det inte var värt att ta hit den, säger Dramatens tillförordnade presschef Peter Pyk.

Beslutet att låta bli att visa "Hotel Strindberg" har också att göra med att "Fröken Julie" med Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie i huvudrollerna har blivit en sådan publiksuccé på Dramaten. Den föreställningen spelas nu längre än det var tänkt från början, vilket gjorde att tiden som "Hotel Strindberg" kunde visas krympte.

"Hotel Strindberg" består av tre pjäser skrivna av August Strindberg: "Fröken Julie", "Fodringsägare" och "Fadren". Föreställningen regisseras av dansken Peter Langdal och i ensemblen ingår bland andra den danska skådespelerskan Trine Dyrholm och svensken Björn Bengtsson. Den har fått blandad kritik i norska medier.

2007 är det Dramatens tur att stå för idén till en pjäs som kan visas i alla de tre länderna. Vilken det blir - och hur samarbetet ska läggas upp - är inte klart. (PM)

Mer läsning

Annons