Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duetter blev Ane Bruns melodi

Annons
Tio spår och tio duetter med artister som Ron Sexsmith, Madrugada och Wendy McNeil.

Att samarbeta med andra musiker gav Ane Brun en inspirerande energikick och perspektiv på sitt eget låtskrivande. Resultatet blev skivan "Duets".


- Det var väldigt intressant att jobba med andra sångare. Kanske tar mitt låtskrivande andra vägar till min nästa skiva, säger Ane Brun.

Ane Brun är en typisk singer/songwriter. En som oftast sitter själv och klinkar fram melodier och plitar ned text. Det kan bli en instängd och självcentrerad tillvaro. Och fram till för ett år sedan hade Ane Brun inte varit involverad i särskilt många samarbeten med andra artister. Men när hon under kort tid jobbade med sångerskan Nina Ramsby och amerikanske Ron Sexsmith var det något som föll på plats.

- Jag fick en energikick av all inspiration, men jag fortsatte ändå att jobba mest för mig själv. Men det dök upp fler möjligheter till samarbeten och till slut insåg jag att jag nästan hade material till en hel skiva, berättar Ane Brun.

För att få ihop till räckligt med duetter tog hon kontakt med artister som hon själv beundrade, som Madrugada, Ellekari Larsson från The Tiny och Tingsek. Till slut fanns det tio låtar som tillsammans, trots att det i vissa fall handlar om en för Ane Brun otypisk musik, bildar en stillsam enhet. En av de duettpartnerna på skivan är Tobias Fröberg, som sedan länge är en stort fan av Anes sångröst.

- Det är svårt att uttala sig om en vän, men Anes röst är faktiskt världsklass. Jag kommer exakt ihåg vad jag gjorde första gången jag hörde den på hennes första demo. Jag var på Essingebron i Stockholm och blev tvungen att stanna upp och lyssna. Hennes röst är fantastisk. En vän till mig började storgråta när han hörde hennes sång på min låt "Love & misery", säger Tobias Fröberg och tittar på Ane Brun för att få en reaktion. Hon ser lite förlägen ut inför berömmet.

- Det är svårt för mig att uttala mig om min egen röst, men jag blir naturligtvis glad. Jag vill ju beröra med min musik och om folk börjar gråta av den anledningen så har jag ju kanske gjort det, säger Ane Brun och ler.

Hon ger ut "Duets" på det egna skivbolaget Determine Records. Det ger henne full konstnärlig frihet, vilket enligt henne är en förutsättning för att över huvud taget kunna släppa en sådan här skiva.

- Om jag hade legat på ett stort bolag hade jag aldrig fått ge ut den här skivan. De skulle bara ha sagt att artisterna var för okända. Men nu kan jag till och med hjälpa en sådan kille som Tobias med hans karriär. Folk som aldrig hört hans musik innan kanske upptäcker honom och köper en av hans skivor, och det tycker jag känns bra.

Närmast väntar fler livespelningar för Ane Brun. Hon ska ge sig ut på en turné med de gamla 80-talshjältarna A-ha, en situation hon beskriver som aningen absurd. Men att spela material från "Duets" live kan komma att dröja.

- Det får bli när det blir. Vi är alla vänner - och är det så att det passar så gästar någon mig på scen eller så kör jag med dem. Det ordnar sig. (PM)

Mer läsning

Annons