Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dungens musik fortsätter sin världsvandring

Annons
Amerikanerna har länge sett charmen i Dungens psykedeliska folkviserock. Nu har Thailand och Singapore också börjat nynna på svenska texter. Och efter Göteborgskalaset ger sig Gustav Ejstes och hans band ut på turné i Brasilien.


Han sjunger på svenska, har studerat folkmusik och med Dungen gör han musik som drar åt alla möjliga håll. Ibland trillar en valsmelodi ur pianot och får sällskap av en flöjt. Andra låtar fylls av stökiga gitarrer i extatiska och färgglada rockvirvlar. Få hade nog kunnat förutspå att Dungen skulle göra succé i USA, eller att han skulle intervjuas av thailändska musikjournalister.

- På sätt och vis kan jag förstå hur det har gått till, för det är lätt att få tag i allting på internet. Och musiken i sig är annorlunda, säger Gustav Ejstes på telefon från Lindesberg.

Han försöker få lite ro tillsammans med sin flickvän innan det är dags för en ny turné, den här gången till Brasilien. Kanske inte det vanligaste landet för svenska artister att turnera i.

- Ja, det är märkligt. Jag vet inte hur det gick till, men det lär finnas någon sorts efterfrågan där och så fick vi något statligt bidrag för att göra Brasilienturnén, säger Gustav Ejstes.

Skivan "Ta det lugnt" har precis släppts i USA och England med vissa förändringar i låtlistan jämfört med det svenska albumet. Men importerade exemplar av skivan har funnits i båda länderna tidigare, så lyssnarna har inte varit helt svältfödda på Dungen. De låtar som lagts till på den utländska utgåvan släpps också i Sverige på en vinyltolva.

Musiken brukar genresorteras som progg och Dungen hamnar därmed i samma låda som det kultförklarade bandet Träd, gräs och stenar, som för övrigt också går hem bland amerikanerna. Men Gustav Ejstes morrar lite över svenskarnas vilja att etikettera musik.

- Redan i introt till en låt blir man svartlistad som proggare. Jag förstår inte varför man måste sätta namn på saker och lista ut vad man hör och det kommer alla möjliga sorters människor på våra spelningar, säger han.

Gustav Ejstes svenska texter blandar vardagliga betraktelser från exempelvis en nattbuss med surrealistiska inslag som blå får. Men för de flesta människor som äger Dungens skivor är orden bara ljud. Bandet säljer nämligen betydligt fler skivor utomlands, även om de har en trogen publik i Sverige också.

- Det är musik för öronen, så texterna är inte huvudsaken. Sången är en del av helheten, ett instrument bland andra instrument.

De icke-svensktalande lyssnarna gör ändå försök att uttolka texterna. I bandets gästbok dök en udda textöversättning upp som en amerikan hade gjort med hjälp av översättningsverktyg på nätet.

- Det var helt galet. Då förstår man att svenska är ett ganska komplicerat språk.

Och på konserterna i USA och England ser han hur munnarna rör sig och försöker forma låtarnas ord, men det blir inte så likt det som Gustav sjunger.

- Nej, det är inte många rätt och de har svårt med ö och ä. Men det är roligt.

Publiken beter sig också på olika sätt i USA och i Sverige, har han märkt. Amerikanerna är mer entusiastiska, eller åtminstone på ett mer explicit sätt, medan svenskarna oftare står med armarna i kors och lyssnar. Snart får han även ta pulsen på Brasiliens konsertpublik.

Dungen gör sitt bästa för att behålla bandets grundton - spelglädjen - trots det eviga turnerandet och knepet heter improvisation.

- Huvudsaken är att det är kul att spela, inte att leverera refränger. Vi lever på improvisationen, säger Gustav Ejstes.

(PM)


Fakta: Gustav Ejstes

Ålder: 25 år.

Bor: I Stockholm och Lindesberg, men helst på den sistnämnda orten.

Familj: Flickvän. "Hon är huvudattraktionen i Lindesberg, det är vackrast i hennes famn."

Aktuell: Som låtskrivare och frontfigur i Dungen som spelar på Göteborgskalaset den 9 augusti.

Övrigt: Dungen har nyligen spelat in musik tillsammans med Anna Järvinen från Granada.

Mer läsning

Annons