Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DVD-tips från redaktören

/

Annons

I nattens hetta

En tvättäkta filmklassiker, som fick fem Oscar, bland annat för bästa film. Och den håller utmärkt väl idag. Tyvärr är temat om rasism fortfarande aktuellt – här handlar det om motsättningar mellan svarta och vita i amerikanska södern.

Poliserna Tibbs (Sidney Poitier) och Gillespie (Rod Steiger) tvingas samarbeta när de ska utreda ett mord i en småstad i Mississippi. Virgil är från New York, och har aldrig mött djupa fördomar, medan Gillespie fått rashat med modersmjölken.

Hanna (import)

En 16-årig flicka fostras av sin far att bli den perfekta dödsmaskinen. Anledningen behåller han dock för sig själv. När Hanna blir föremål för onda agenter måste hon börja nysta i sitt ursprung. Sanningen är hemskare än hon nånsin kunnat ana.

En lyckad variant på temat yrkesmördare med samvete, med sin intressanta kombination av mekanisk iskyla och tonårig sårbarhet. Blek, bräcklig och fullständigt livsfarlig är Hanna en av de mer minnesvärda karaktärerna i genren.

The Hour (import)

Brittisk tv-serie i sex delar, som just nu visas på Svt. Den handlar om nyhetsprogrammet The Hour, som görs av en ambitiös trio: den envisa reportern Freddie, kvinnliga producenten Bel och snygga programledaren Hector.

Året är 1956, och osminkade nyheter som ska ifrågasätta och diskutera omvärlden är en ny företeelse. Samtidigt pågår kalla kriget, och Freddie dras in i en spionhärva samtidigt som han kämpar för programmets existens.

Utmärkt skådespeleri, dramatisk intrig, smart dialog och utsökt scenografi gör The Hour till en av årets bästa tv-serier.

Mer läsning

Annons