Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dwele - musik att avla barn till

Annons
Soulsångaren Dwele började misstro sitt skivbolags avsikter innan han fick chansen att sjunga på hiphopbandet Slum Villages hit "Tainted". Succén banade väg för egna album. Hans andra platta "Some kinda..." fortsätter den avslappnade resan genom klassisk 70-talssoul och nutida klubbsound.


- Jag skrev kontrakt med Virgin 2000 men det hände ingenting. Det var svårt, tiden gick och folk sa att de hört att jag fått sparken och till slut började jag tro på det själv. "Tainted" öppnade verkligen vägen för mig, säger Detroitsonen Dwele, alias Andwele Garner.

Debutalbumet "Subject" hyllades för sin blandning av tradition och nytänkande, men de stora försäljningssiffrorna uteblev. Det bekymrar inte Dwele, han fortsätter att följa sin väg. Det nya albumet utforskar hans kärlek till jazz och funk. Slum Village bjuds in till ett spår, men de listklättrande blingbling-stjärnorna som gärna dyker upp på varandras skivor lyser med sin frånvaro. I stället tar Dwele hjälp av Boney James, en medelålders vit saxofonist med större virtuospotential än sex appeal.

- Det är en medveten strategi. Alla andra tar in så mycket gästartister, det är "featuring hit" och "featuring dit". Artisterna tappar sin profil och skivorna låter som samlingsalbum. Jag har inget emot att samarbeta med stora namn, men först vill jag hitta mig själv, säger Dwele.

Som soloartist har du inte varit något vidare på hitsinglar utan verkar inrikta dig på album?

- Absolut. Det bekymrar Virgin mer än mig. Jag tycker det är viktigare att kunna skriva ett bra album än en hit. Behöver jag en singel kan jag alltid vända mig till någon annan.

Vem skulle det vara i så fall?

- Neptunes, definitivt. Det skulle vara fantastiskt att jobba med dem.

Som ung ägnade sig Dwele åt att rappa, men när han prövade på att sjunga fick han beröm och peppades av det. Den fylliga soulrösten påminner om de hos soulens stora: Stevie Wonder, Marvin Gaye, Donny Hathaway. Hemstaden Detroits historiskt bubblande musikklimat har påverkat honom. Motownhjältar och jazzmän som Roy Ayers och Miles Davis är kraftfulla influenser i Dweles musik.

- Men det nutida är lika viktigt för mig. Med hjälp av de ingredienserna kan jag nå en ny publik, de som inte är inne på de gamla grejorna, säger Dwele.

Han tar en klunk grönt te. De hårda flätorna från skivomslagets bilder är borta till förmån för en fritt svallande afro. Senare på kvällen ska han uppträda på ett hotell i Stockholm och det är viktigt att vårda rösten. Livescenen passar honom och han turnerar mycket.

- Egentligen lärde jag mig nog mer på turnén efter "Subject" än av själva skivinspelningen. Man står på scen och märker vilka fraseringar, låtar och sångsätt som publiken går i gång på. Det enda problemet med att resa så mycket är att jag inte hinner med att skriva låtar.

Vilken är den mest passande tidpunkten att spela "Some kinda..."?

- Egentligen ville jag göra en skiva som passade alla jämt och ständigt. Men folk har sagt att den passar bra att göra barn till. Det är lovande, antar jag. Hade jag gjort en bilåkarskiva skulle jag oroat mig över att bilarna skulle gå sönder eller bli omoderna. Folk kommer att fortsätta att göra barn i evighet. (PM)


Fakta Dwele

Namn: Andwele Garner

Ålder: 27 år

Bor: Detroit

Diskografi: "Subject" (2003), "Some kinda..." (2005)

Årets tre bästa album enligt Dwele: Slum Village - "Slum Village", Faith Evans - "The first lady", Tweet - "It´s me again"

Mer läsning

Annons