Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystrare gladpop med Caesars

Caesar\'s Palace har blivit Caesars och gladpopen har fått en mörkare anstrykning. Med ett nytt album i bagaget fortsätter utlandslanseringen för bandet som vill åldras med värdighet.

Annons
Caesars (tidigare Caesars Palace) tar emot i ett konferensrum där de stolt visar upp affischen som ska marknadsföra det nya albumet Paper tigers som släpps den 2 mars. Affischen är svartvit och föreställer små skepp ute på ett grått hav. Det ser lite dystert ut och för tankarna till albumet där deras positiva pop fått sällskap av lite större doser olycklig kärlek och frustration.
Vi kände att den här skivan skulle vara mer representativ för hur vi känner oss på riktigt, inte fullt lika hysteriskt glad och upptempo. Den sidan fick en övervikt på förra skivan även om detta inte är någon reaktion mot den förra. Det får inte bli bara happy hela tiden. Om man inte har någon melankoli i botten känns det bara ytligt och kefft, säger gitarristen Jocke Åhlund som för dagen är iklädd proper kostym.
Nu är det dock inte fråga om något systemskifte från herrarna som fick ett smärre genombrott med förra albumet Love for the streets 2002. Den hitvänliga garagepopen är fortfarande sig ganska lik, trots att bandet numera talar om att åldras med värdighet och att tonårspop inte funkar efter 40.
Jag älskar pop och treackordslåtar och kommer att fortsätta att gilla det. En perfekt poplåt är alltid något vackert, säger Jocke Åhlund.
Caesars började som ett hobbyprojekt på skoj, men efter fyra fullängdsalbum börjar bandet få ett annat perspektiv på spelandet och musiken. Jocke Åhlund och sångaren César Vidal talar om en större säkerhet inför själva hantverket. Men också om baksidorna med branschen.
Man kan inte låta bli att känna en viss press, plötsligt finns där en massa folk som bryr sig om vilka låtar som hamnar på skivan. I början var det inte en jäkel som brydde sig, nu ska man argumentera med en massa skivbolagsmänniskor om varför en låt ska vara med eller inte. Det är stor skillnad mot i början, säger Jocke Åhlund.
De senaste åren har deras rykte växt sig långt utanför Sverige gränser med turnéer och skivsläpp i bland annat England och USA. Även den nya plattan ska presenteras för resten av världen. Under mars och april släpps \"Paper tigers\" även i USA, Europa och Asien. Några utländska turnédatum är inte fastställda ännu, men bandmedlemmarna tycks se fram emot att få komma ut och visa upp sig.
Om inget hade hänt utomlands och vi bara hade haft att se fram emot ännu en Sverigeturné, även om det är jättekul, så hade det nog varit svårare att hitta motivation att fortsätta. Nu behöver det ju inte betyda att vi vill bli nya U2, men det är ju ett sätt att vidga horisonten för sitt arbetsområde. Det blir roligare då, säger Jocke Åhlund.
Utlandslanseringen har också fört med sig ett reklamuppdrag. I USA är låten Jerk it out med i en reklamfilm för ett känt Mp3-spelarmärke.
För många band blir ju effekten att de förlorar i trovärdighet när de medverkar i sådana sammanhang. Hur funderade ni inför detta?
Jag tror att det beror mycket på vilket sammanhang det handlar om. Det här har ju ändå med musik att göra, säger Jocke Åhlund.
Det beror också på vilken image man har. Det vore konstigt om Sonic Youth eller (International) Noise Conspiracy gjorde det. Men vi har inte någon sådan image att vara rädda om, säger basisten David Lindqvist. (PM)

Fakta Caesars:

Medlemmar: César Vidal (sång), Jocke Åhlund (gitarr och sång), David Lindqvist (bas) och Nino Keller (trummor).
Diskografi: Youth is wasted on the young (1998), Cherry kicks (2000), Love for the streets (2002).
Aktuella: Med nya albumet Paper tigers som släpps den 2 mars i Sverige. Senare i mars och i april släpps albumet även i USA; Europa och Asien.

Turnéplan:
9 mars Göteborg
11 mars Halmstad
12 mars Kalmar
31 mars Åre
1 april Karlstad
2 april Överlida
7 april Gävle
8 april Umeå
13 april Stockholm
15 april Mariestad
20 april Uppsala
21 april Västerås
22 april Helsingborg
23 april Älmhult
29 april Gislaved
5 maj Arvika
6 maj, Olso (N)
7 maj Bergen (N)
14 maj Karlskoga

Mer läsning

Annons