Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eddie Izzard

/

Annons
Eddie Izzard
Rolig och allvarlig om vart annat
Stockholm
Han har kallats världens roligaste man, och den som sett honom göra en stand up-show lär stämma in i hyllningskören.
Igår gjorde han den första av två utsålda föreställningar på Cirkus i Stockholm. Några timmar innan showen fick ST träffa Eddie Izzard.


Engelsmannen Eddie Izzard är ute på nån slags stand up/promotion-turné i Europa just nu. Dels för att han är med i filmen The aristocrats, som handlar om världens snuskigaste skämt, berättat av dussintals kända komiker. Men den lilla rollen har han inte så mycket att säga om. \"Det är egentligen inte min typ av skämt.\".
Nej, främst handlar Izzards besök om att sex av hans shower snart kommer på dvd i övriga Europa. De har självfallet funnits länge i Storbritannien, men nu har de textats på nio språk, bland annat svenska.

Svenskarna är bra på engelska, de har nån slags stolthet över sin engelska. Men med svenska texter kan de se showerna med sina föräldrar. Och föräldrarna, som alltid sagt att det är skräp, kan se själva. \"Det är ju verkligen skräp! Se, läs texten!\".
Eddie Izzard krävde att översättarna skulle ha humor, och inte lämna ute några svordomar. Eftersom han pratar mycket om historia och historiska personer, så kan man välja att ha med faktarutor som poppar upp när han pratar om något ämne.

Vilken av de sex showerna är han mest nöjd med?

Det är svårt att säga. Dress to kill dyker först upp i huvudet, men jag gillar bitar här och där i alla de andra också.

Eddie Izzard visste tidigt att han ville stå på scen, även om det inte gick så bra i början.

Jag gillade inte ens komedi, utan ville spela teater. Jag sökte massor av roller i skolpjäserna, men fick inte en enda.

I 12-årsåldern upptäckte han Monty Python, och när Eddie insåg att han också fick folk att skratta bestämde han sig för att bli komiker. Hans tema blev att \"snacka skit, och lägga till ännu mera skitsnack\". Vilket har fungerat minst sagt bra. Efter stapplande steg på komikerfestivalen i Edinburgh och på Londons stand up-klubbar jobbade han sig uppåt.

1993 slog han igenom på allvar i Storbritannien, då han bland annat framträdde på The Albert Theatre i Londons West End - sju veckor i rad, alla föreställningar utsålda. Tv fick upp ögonen och spelade in showen Live at the Ambassadors, som också släpptes på video.

Sedan drygt tio år tillhör Eddie Izzard det absoluta toppskiktet inom stand up comedy, med hundratals shower på sitt samvete. Men han tror fortfarande inte att han nånsin gjort en rutinshow.

Visst är jag trött ibland, men när jag kommer in på scenen så är det som att tända en lampa. Och eftersom jag alltid improviserar så mycket jag kan, så händer det alltid nåt nytt. I lördags var jag i Oslo, och då kom det konstiga grejer och idéer som jag aldrig pratat om förr. Men det går inte att garantera att det blir en fantastisk show; det funkar inte så.

Deltagandet i Aristocrats är långt från Eddie Izzards första filmjobb, han har även haft småroller i brittiska tv-serier, liksom i filmer som t.ex. Velvet Goldmine, The avengers, och Shadow of the vampire. Senast syntes han i Ocean\'s twelve, där han spelade mot George Clooney och Brad Pitt, som han även hängde med på kvällarna och spelade poker. Men där hade han bara två scener, så den filmroll han är mest nöjd är när som Charlie Chaplin i The cat´s meow.
Även om det är mycket film som gäller nu, så kan han inte säga vilket som är roligast - skådespeleri eller stand up comedy.

Jag har gjort väldigt mycket stand up, så nu känner jag mest för att utforska film och tv. Just nu är jag med i en film av Ivan Reitman med Luke Wilson som heter Super-Ex, där jag spelar \"the bad guy\". Det är egentligen en komedi; jag har hittills aktat mig för komedier, eftersom jag gärna vill visa att jag kan göra dramaroller.
Vad många inte vet är nämligen att Eddie Izzard gjort en hel del seriös teater, ofta har han också fått bra kritik. 1994 hade han en framträdande roll i David Mamets The Cryptogram, vilket ledde till huvudrollen i pjäsen Edward II. Sen kom han så småningom att spela teater i på Broadway i New York.
Mitt största stund som skådespelare på teatern var A Day in the Death of Joe Egg, då jag blev nominerad för en Tony.
En annan sak som gjort att Eddie Izzard sticker ut en smula är att han är transvestit, och sminkar sig och klär sig i kvinnokläder när han känner för det. Även på scen. Att få klä som man vill är en mänsklig rättighet, menar han, och låter nästan som Ola Salo i The ark. \"Klä dig som du vill, var vem du vill!\".
Just nu klär han sig dock inte i kvinnokläder, då han insett att han skulle få svårt att få jobb i Hollywood.
I en perfekt värld hade jag kunnat klä mig hur som helst, när som helst, men jag skulle inte få några roller om jag dök upp sminkad. Då skulle producenterna och studiocheferna bara säga \"Det där är inte vad vi letar efter\" eller \"jaså, du är transvestit\".
Så jag väljer skepnad efter vad som passar, från tjejstil till killstil - som en superhjälte ... Men när jag visat att jag är en bra skådespelare kan jag gå tillbaka till tjejstilen, hehe.


Janne Hallman


Bildtext:

Eddie Izzard har blivit världsberömd på stand up comedy. De flesta av hans shower ges ut på video/dvd, och de inte bara säljer i miljontal, han har även fått utmärkelser. Dress to kill gav honom två Emmys, världens mest betydelsefulla tv-pris.
Foto: Scanpix

Eddie Izzard säger att han är en komiker för den alternativa publiken. Sant är att han inte siktar på billiga skämt, utan väver ihop synbart olika ämnen till en helt galen symbios.
Foto: Scanpix


Fakta/Eddie Izzard

Född: 7 februari 1962 i Jemen av engelska föräldrar. Flyttade till Nordirland 1963.

Filmer (i urval)

Velvet Goldmine (1998), The avengers (1998), Shadow of the vampire (2000), The cat\'s meow (2001), Ocean\'s twelve (2004), The aristocrats (2005)
Aktuell: Shower i Stockholm, roll i filmen The aristocrats (premiär 30/9) och svenska dvd-utgåvor av hans sex shower: Unrepeatable (1994), Definite Article (1996), Glorious (1997), Dress to Kill (1999), Circle (2002), Sexie (2003). Samtliga släpps 28 september.

Mer läsning

Annons