Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egyptens popprinsessa sprider glans över Re:orient

Annons
Gnawa, klezmer, sha´abi och ragga. När Re:orientfestivalen öppnar sina dörrar för orientens stjärnor på torsdag är musikmixen som vanligt fylld av referenser till uråldriga toner, kryddat med moderna rytmer. Klarast av alla lyser den egyptiska popprinsessan Gawaher.


Sedan 1993 har Re:orientfestivalen i Stockholm lockat en stor publik. Och i år är programmet fullspäckat av spännande artister. Förhandssnacket handlar kanske mest om Gawaher, som har en jättepublik i Egypten, Libanon, Sudan och Etiopien. Hon är född och uppvuxen i Sudan, men upptäcktes sedan hon flyttat till Kairo. I sin musik använder hon sig både av de sudanesiska rötterna och de egyptiska traditionerna. Den egyptiska gatumusiken sha´abi har moderniserats till en rå och kompromisslös dansmusik som bär Gawahers eget märke. Hon framträder på Stora scenen den 10 och 11 juni.

Hasna el-Becharia är en annan av festivalens riktigt stora stjärnor. Hon skivdebuterade först vid 51 års ålder och har en fascinerande bakgrund. Hennes marockanska pappa initierade henne tidigt i gnawa-kulturen med dess sång- och dansceremonier. Gnawa är en marockansk religiös musikform skapad av de svarta slavar som fördes till Sahara av araberna. I hemlighet lärde pappan Hasna att spela gumbri, den heliga basluta som vanligtvis enbart är förbehållen män. Som 15-åring började hon spela på privata bröllop och fester. Hasna el-Becharias sound är bluesigt och tranceartat och hon ackompanjerar numera sig själv på såväl elgitarr som banjo och gumbri. Hon framträder på festivalen redan på torsdagen.

Gnawa har också influerat medlemmarna i Gnawa Diffusion. De är första och andra generationens nordafrikanska invandrare från Grenoble i Frankrike och blandar de afrikanska rytmerna med reggae och ragga. Gnawa Diffusion spelar också på torsdagen.

Andra artister som medverkar på festivalen mellan den 9 och 12 juni är Sulukule Gipsy Band, romer från Istanbul, Shashamaqam-ensemblen från Tadzjikistan och Tengir Too från Kirgizistan. (PM)

Mer läsning

Annons