Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Einsteins vägde 1 472 gram

/

Annons
Det som skiljer oss från djuren är vår unika förmåga att använda hjärnan för att skapa fysiska saker, bilda åsikter, samla kunskaper etc.
Men denna 1,5 kg tunga klump är ju även upphov till alla motsättningar som finns, då folk slåss, förtrycker, dödar. Likaså kan en supersmart uppfinning skapad i en människas hjärna dömas ut av någon annans hjärna.
Ta tv-apparaten - en av världens största innovationer, i stil med hjulet. Tycker jag i alla fall, som konsumerar rätt mycket tv, främst dramaserier som Sopranos, Six feet under och snutserier som 24 och Morden i Midsommer.
Men många forskare, som ju bör ha smarta hjärnor, påstår att samma uppfinning är farlig; tv:n är passiviserande och fördummande.
Sen har vi en annan hjärna, knivskarp i mitt tycke, som tillhör ståuppkomikern Eddie Izzard. Han medger villigt att han sällan läser böcker, för allt man vill veta lär man sig snabbare och enklare på tv. Som historiska händelser, vilket är ett av hans stora intressen. Han jämför till och med sin show med tv-tittande.
\" I think my show is a lot like flipping through the channels on TV, first the History Channel, then Biography. You can learn all about the life of Napoleon in an hour on television; reading books slows things down.\".
Och han har ju rätt. Böcker är långsamma. Inget fel i det, ibland behöver man hålla lägre hastighet, men min hjärna vill ha både och. Det ena behöver inte stänga ute det andra.
Samma dag läste jag en kolumn i DN av Camilla Lundberg, som gick till angrepp på \"fulkulturen\", dvs Internet, dataspel och tv; skräpmat som folk roar sig med i snitt en timme om dagen. Av bara farten kängar hon till vuxna som roas av Kalle Anka och Harry Potter
Lundberg förfasas över att så få engagerar sig i det som hon kallar kultur. Vad det är framgår inte, men jag förmodar att hon menar böcker. Hon är ju själv författare, gubevars!
Det gör mig så trött när allt annat än litteratur avfärdas som skräpkultur av kultursnobbar. De hör tack och lov till ett försvinnande dinosauriesläkte, men jag förvånas över att såna betonghäckar fortfarande finns kvar.
Men nu skulle jag inte bråka, jag menar bara att hjärnan har rätt att uppskatta och uppleva vad de vill. Gillar din hjärna Idol, Robinson och Paradise Hotel, gör den glad. Bara man känner till alternativen så struntar jag i vad man lägger sin tid på. Tycker man att böcker är för jobbiga och långsamma, ja låt bli att läsa då.
Visserligen missar man en hel del fina upplevelser, men den som älskar dokusåpor tycker säkert att jag är helt hjärndöd som inte har nån koll alls på deltagarna i nämnda program. Men jag har annat för mig. Se nedan!

Tre saker att sysselsätta hjärnan med i helgen:

Se: 24 säsong 4 (På söndag börjar TV4 visa ännu ett hektiskt dygn för terroristbekämparen Jack Bauer. Seg inledning, men sen blir det åka av)

Lyssna: Nada Surf - The weight is a gift (Trion har gjort ännu en melankolisk kanonplatta, perfekt till höstens mörka vindar)

Läs: Lasermannen Gellert Tamas (En studie i ondska och galenskap)

Mer läsning

Annons