Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldkvarn brinner igen

Annons
Eldkvarn är tillbaka med en ny låga. För gnistorna står en nytänd producentstjärna - nya skivan "Atlantis" är inspelad tillsammans med Jari Haapalainen från Bear Quartet. För bränslet svarar två udda gäster, en smörsångare från Värmland och ett kolikbarn från Göteborg.


De har spelat tillsammans i nästan 35 år, gjort 23 skivor och nött av fernissan från flertalet svenska klubbscener. Men Plura Jonsson och hans mannar förhåller sig oförstående till de obligatoriska gubbrocksbeskrivningarna.

- Vi kallades för ärrade rockrävar när vi var 32 - nu är vi 52. Så vad ska man säga? undrar Tony Thorén.

- Nu för tiden vet folk att det är som att kasta vatten på en gås, säger Plura Jonsson. Vi bryr oss inte. Vi har fortfarande samma drömmar, att göra bra skivor och bra låtar. Men ibland hamnar man fel och ibland hamnar man rätt, beroende på vem man jobbar med och hur pass fokuserad man är.

Den här gången har de hamnat i goda händer. Skivan är producerad av Jari Haapalainen, gitarrist i Bear Quartet och ena halvan av duon Heikki. Han är dessutom en av Sveriges just nu hårdast arbetande producenter med hyllade skivor av Moneybrother, Ed Harcourt, Concretes, Laakso, Nicolai Dunger, Frida Hyvönen och Kristofer Åström & Hidden Truck på meritlistan.

- Jag fick Moneybrothers skiva från mitt förlag och älskade den. Det är så små bokstäver på omslagen nu för tiden, så jag gav den till min fästmö och frågade vem som hade producerat det.

- Jari är en gammal kompis till min dotter så jag känner till honom sedan länge, säger Tony Thorén.

Thorén ringde upp Haapalainen som tände på idén och började bränna skivor till bandet. Inte ny musik utan udda grejer från 70-talet, låtar som bandmedlemmarna har lyssnat på när de var nya. När musiknörden hade vunnit deras förtroende skred han till verket med en plan för ett nytt, mer organiskt Eldkvarnsound.

- Han ville ta bort musklerna så att det inte blev fläskig standardrock med elgitarrer. Då kan man få fram nyanserna, säger Carla Jonsson.

- Han var ute efter att sabotera, säger Tony Thorén. Har man hållit på så länge som vi har gjort blir man lätt för duktig. Jari har ett trumset som han har hittat i grovsoprummet med trasiga skinn, och han har inte ändrat på någonting, han har bara satt lite mickar framför och använder det på olika inspelningar. Werner sa okej till att spela på det efter viss tvekan - men det lät det helt fantastiskt. Så vi tänkte "den här snubben är ett geni".

Bandet och producenten gick in i Atlantisstudion (därav titeln) den 22 februari och var klara fyra dagar senare. Med mixning tog hela processen en vecka ("det sa bara svisch").

- Ingen fick spela om någonting och jag fick inte sjunga om, säger Plura Jonsson. Allting skulle vara väldigt spontant, man skulle inte peta för mycket. Ibland hör man på min sång "oj, där hann jag inte riktigt med". En gång tjatade jag till mig att få sjunga om, men sedan hörde jag att det inte blev bättre - snarare sämre.

På skivan gästar två populära artister och ett mer udda par är svårt att föreställa sig. På den spattiga singellåten "Konfettiregn" körar Håkan Hellström medan Plura Jonsson sjunger duett med dansbandskungen Christer Sjögren på countrylåten "Skuggan av en man som svek".

- Håkan satt i mitt kök en natt för ett år sedan och han spelade "En midsommarnattsdröm" och jag spelade embryot till "Konfettiregn". Sedan slog det mig att man kunde be honom vara med och köra. Den är ju i samma anda som hans musik, en uppåtlåt, säger Carla Jonsson.

- Jag spelade akustiskt på Nalen en gång och så satt han i publiken, berättar Plura Jonsson. Jag ropade upp honom och frågade om han vill vara med på några låtar. Någon fixade en gitarr åt honom och så körde vi två, tre låtar. Sedan viskade han "Vi kör mer, ta vad som helst, jag kan allting". Så jag testade honom och han kunde alla Eldkvarns låtar.

Men en duett med Christer Sjögren känns ju mer otippat?

- Jag vaknade en morgon under inspelningen och kom på att den låten skulle vara en duett med en snubbe, säger Plura Jonsson. Då poppade hans namn upp i huvudet, från ingenstans. Jag ringde upp och han blev väldigt förvånad. "Kan två män sjunga duett - jag har bara sjungit med tjejer. Hur blir det då?" Jag förklarade för honom och han sa "så du menar att det ska vara som två gamla ärrade kämpar vid lägerelden?" Så skickade vi upp låten och han ringde direkt och tyckte att den var jättebra.

- Vi har ju turnerat jättelänge och han har turnerat ännu längre och han har också levt rövarliv. Så han visste lite vad texten handlar om.

Efter skivsläppet väntar en tids vila och i sommar drar bandet på turné. Sedan väntar troligtvis ännu en skiva med Jari Haapalainen - Plura Jonsson ser fram emot att skriva nya låtar i vår.

- När man jobbar med Jari har man lust att skriva låtar hela tiden.

Trots en mansålder i musikbranschen har Eldkvarn inte tappat lusten för att upptäcka ny musik. Den har snarare blivit större efter att bandmedlemmarna har passerat 50-strecket.

- När man var yngre och lyssnade på mycket musik ratade man det som inte var hippt. Nu kan man upptäcka saker och köpa skivor som man inte skulle ha köpt då. Man dömer inte ut någon för att de har fel frisyr eller ett fult omslag. Det finns massor att upptäcka, säger Carla Jonsson.

Tony Thorén håller med.

- Ju äldre man blir desto mer förlåtande blir man. (PM)


Fakta/Eldkvarn

Bildades: 1971 i Norrköping.

Medlemmar: Plura Jonsson (sång, gitarr), Carla Jonsson (gitarr, kör), Tony Thorén (bas, kör), Claes von Heine (klaviatur) och Werner Modiggård (slagverk, kör).

Viktiga skivor: Velvet Underground: "The Velvet underground & Nico" (1967), Grateful Dead: "American beauty" (1970), Pugh Rogefeldt: "Ja dä ä dä" (1969), Bob Dylan: "Time out of mind" (1997). Andra stora inspirationskällor är Doors, Träd, Gräs & Stenar och Evert Taube.

Aktuella: Med nya skivan "Atlantis", den 23:e i ordningen, som släpps den 20 april.

Mer läsning

Annons