Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Electric Ladyland — Woman and rock culture

Annons
Vinjett: BOK
Lisa L. Rhodes: Electric Ladyland Woman and rock culture
(University of Pennsylvania Press)

Den 11 november 1967 fanns det första numret av musiktidningen Rolling Stone till försäljning. Jann Wenner, skapare och chefsideolog, var övertygad om att tidningen var det som de amerikanska musikälskarna hade väntat på. 40 000 exemplar av nummer ett lämnade pressarna, 34 000 kom tillbaka osålda.
Men Wenner gav inte upp. De påföljande åren blev Rolling Stone den mest inflytelserika musiktidningen i USA.
Dock var Jann Wenners syn på kvinnor, framförallt inom musikbranschen, allt annat än hedersvärd. För rockens explosion gjorde så att kvinnan på ett nytt vis tog plats som musiker, journalist, fantast och groupie på en scen tidigare dominerad av män.
En förändring som Wenner, liksom många andra inte såg med gillande ögon på.
Så utifrån tidningen Rolling Stone, sextiotalets sexuella frigörelse samt feminismens framväxt skisserar och diskuterar Lisa L. Rhodes därför kvinnans föränderliga roll i 1960- och -70-talets amerikanska rockklimat.
Genom att undersöka hur artister såsom Janis Joplin och Aretha Franklin framställdes i den amerikanska musikpressen visar Rhodes på den snedvrida bevakningen av kvinnliga jämfört med manliga musiker. De kvinnliga artisterna fick finna sig i att recensioner av deras konserter mer handlade om klädval och yttre än musiken som framfördes.
Samtidigt som de kvinnliga artisterna var tvungna att kämpa mot en ingrodd sexism, öppnade några musikjournalister dörren för en bevakning inte baserad på kön utan på musik. Exempelvis var Ellen Willis långt förre sin tid både som stilist och feminist. Att läsa fragment av Willis texter från the New Yorker daterade 1971 är även idag en ren fröjd.
Det som dock gör Electric Ladyland till ett ovärderligt tidsdokument är den bredd som författaren Rhodes lyckas fylla de cirka 300 sidorna med. Boken vilar utöver detta på en mängd källor, nödvändiga för att Rhodes undersökningar ska ges validitet. Och inte bara kommer Rhodes fram till intressanta slutsatser giltiga än i dag, hennes språk är dessutom underhållande och vitalt. Electric Ladyland rekommenderas därför å det varmaste.

Mer läsning

Annons