Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elegant och roande

Annons
(4 ST)

Filmstaden (Draken): Being Julia

Regi: Istv·n SzabÛ

I rollerna: Annette Bening, Jeremy Irons, Michael Gambon, Bruce Greenwood, Juliet Stevenson, Tom Sturridge, Shaun Evans med fleraEfter mästerverket Mephisto (1981), om hur den store tyske skådespelaren Gustaf Gryndgens sålde sin själ till nazisterna för att nå framgång, har ungerske regissören István Szábo varit avsevärt mindre övertygande i sitt filmskapande.

Till hans bättre filmer hör utan tvekan hans senaste verk, komedin Being Julia, efter en roman av den brittiske författaren W. Somerset Maugham. Lysande skådespeleri på alla rollplan gör allt det ytliga i filmen och berättelsen både elegant och roande, både se- och hörvärt, i 30-talsklassiska, engelska teater- och lantmiljöer.

Självupptagen, intrigerande, manipulerande och hämnande centralperson är den sedan länge omåttligt populära skådespelerskan Julia Lambert (Annette Bening). I sentimentala struntpjäser lockar hon stor publik till den London-teater som framgångsrikt drivs av hennes man Michael (Jeremy Irons). Hon tycks sakna förmåga till äkta känslor, spelar ständigt teater och använder ofta i sitt privatliv sina repliker på scenen.

För att komma bortfrån sin rädsla att bli äldre och från den tristess hon upplever inleder Julia ett erotiskt förhållande med en ung lycksökande amerikan (Shaun Evans). Ganska snart inser hon att att han utnyttjar henne för egna syften och att han dessutom har ett förhållande med en ung skådespelerska. Julia tar ljuvlig svartsjukehämnd i filmens magnifika och underbart roliga avslutning.

Being Julia bjuder på mängder av underhållande rollspel, på konstlade känslor som helt plötsligt övergår i äkta känslor och ger ett visst allvar åt de väntade förvecklingarna. Mycket lyckat är greppet att låta veteranen Michael Gambon här och var framträda som en sedan 15 år tillbaka död mästerregissör, med kommentarer kring Julia agerande både på scenen och utanför den.

Henry LundströmMer läsning

Annons