Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Embassy med vind i seglen

Annons
Två stilfulla män som blandar popteoretiska diskussioner med hedonistisk klubbmusik. Fredrik Lindson och Torbjön Håkansson i Embassy är tillbaka med ett nytt album. "Tacking" fortsätter duons kamp mot vinden.


I miljöer där musik har fler funktioner än ljudmässig bakgrund är Embassy-killarnas uttalanden brandfacklor och debatten sedan debuten "Futile crimes" (2002) har handlat om allt från singback-konserter till vad som är "rock" eller inte.

- Fast vi är absolut inte nöjda med den rollen. Vi ser oss inte som uppfostrare, snarare som ett medie för idéer, säger Torbjörn Håkansson.

- Internet är som ett enda långt avsnitt av "Debatt" i SVT, alla hackar på varandra eller pratar om oväsentligheter, fortsätter han.

Det finns många paradoxer runt Embassy. Förenkling är ett honnörsord, det är därför bandet pratar om sin musik i termer som pop och disco snarare än "avant garde", "electronica" och så vidare. Samtidigt bearbetar Torbjörn Håkanson och Fredrik Lindson sina vardagsintryck via långa diskussioner och en intervju med den förstnämnde resulterar i ett ohämmat flöde där han hinner berätta att han sagt upp prenumerationen på lokaltidningen G-P, vältrar sig i sin kärlek till Stephen Duffy och analyserar hockeymentaliteten hos andra svenska band - "kom igen nu, grabbar". Embassy gör låtar som gjorda för att löneslavar ska svettas bort veckan i skumma källarlokaler men låter sig gärna fotograferas i lammullströjor ombord på båtar. Torbjörn Håkanson liknar sitt och Fredrik Lindsons förhållande vid det sjuåringar har men hur många barn skickar listor med "måste höras"-låtar mellan sig? Mitt i alltihopa finns albumet "Tacking", som skulle kunna vara soundtracket till det bästa ruset hösten 2005. Från de inledade stönen i augustihitten "Some indulgence" till ropen i avslutande "Was that all it was".

- "Some indulgence" är rolig. Den markerar vårt uppbrott från producenten Björn Olsson. Vi gjorde grunden till den ett år innan den blev färdig men Björn ville inte ha några synthar utan höga trummor och sång. Han använde Eddie Meduza som referens och vi kom inte överens. Vi var aldrig nöjda med inspelningen utan försökte få till det med andra producenter men till slut insåg vi att den faktiskt var bra och då löste sig arbetet med resten av skivan. Jag minns att det sista Björn sa om "Some indulgence" var att: "den är värdelös och ni är helt slut", säger Torbjörn Håkansson.

Han betecknar Embassy som ett personligt band intill det absurdas gräns och ser debuten "Futile crimes" som mer osäker, trevande och velig än "Tacking". Torbjörn Håkansson och Fredrik Lindson är hårda mot varandra. De kommersiella kraven från skivbolaget Service är lika med noll medan de personliga och kreativa kraven slår i taket.

Ändå har "Some indulgence" sålde i över 1 000 exemplar, en ytterst respektabel siffra för en singel i fildelningstider, och Embassy funderar på att släppa fler singlar från "Tacking". Men först och främst förbereder sig duon för de tre spelningar som ska avsluta vad Torbjörn Håkansson kallar "singback-året", en räcka konserter som gjorda för att få vänner av dieseldoftande rock´n´roll att se rött.

- I Göteborg blir det karaoke och bildspel, i Stockholm ska vi visa film och sedan har vi en konsert i Lund där vi inte bestämt oss för vad som händer. Efter det drar vi oss tillbaka ett par månader innan det är dags för ett nytt koncept.

"Tacking" är en seglingsterm som betyder att kryssa mot vinden och det är en passande titel från ett band som konsekvent går mot strömmen. Enligt Torbjörn Håkansson har en viss mognad inträtt med åldern - det som förr var en extremt elitistisk duo har numera lärt sig att det går att undvika vad man inte gillar.

Var kommer seglingsreferenserna ifrån?

- Fredrik är uppvuxen i seglarmiljö och jag tycker väldigt mycket om att vara ute på havet. Det handlar om vissa estetiska ideal, till exempel att ha snygga märkeskläder. Det kan ses som en flirt med borgerskapet, men egentligen handlar det om att stjäla saker från andra grupper och göra dem till sina egna. (PM)


Fakta Embassy

Medlemmar: Torbjörn Håkansson och Fredrik Lindson

Bor: Göteborg

Diskografi: "Futile crimes" (2002), "Tacking" (2005)

Live: Göteborg (Respekt) den 19 november, Lund (Blekingska nationen) den 25 november och Stockholm (Berns) den 2 december.

Tre i topp just nu: Hypno love - "Mademoiselle", Paul Johnson - "She got me on", Dr Calculus - "Blasted with ecstasy"

Mer läsning

Annons