Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emmaboda är fortfarande en fest

Annons
En Sverigepremiär och ett Supremes med rriot-texter. Det och lite till bjuder årets upplaga av Emmabodafestivalen på. Men enligt arrangörerna är den stora indiehappeningen i de småländska skogarna fortfarande bara en fest beroende av glädje.


Nu börjar det åter dra ihop sig för en ny upplaga av Emmabodafestivalen. Under tre dagar, 11- 13 augusti, spelar 47 band på två scener i den småländska skogen. Bland toppnamnen finns det amerikanska jättebandet Polyphonic Spree som gör sitt första Sverigebesök någonsin. De får sällskap av landsmännen Heavy Trash (Jon Spencers nya projekt), Hot Snakes och Saturday Looks Good to Me, samt en mängd svenska namn som Niccokick, CDOASS, Existensminimum, Frida Hyvönen, Rough Bunnies, Jens Lekman, Vapnet och Elias & The Wizzkids.

Festivalarrangören Håkan Karlsson pekar på några godbitar ur årets utbud.

- Det är ju helt osannolikt att Polyphonic Spree kommer, detta 36-mannakollektiv från Texas. Senast de spelade i Skandinavien var ju på Nobelfesten i Oslo. Sedan tycker jag att Pipettes förtjänar en exta notis. De är ett modernt Supremes, fast med rriot-texter. Och så tror jag att Wolf Parade kan bli nästa Arcade Fire, säger han.

Emmabodafestivalen började blygsamt som en kompisfest 1990. Då spelade endast sex band och några hundra besökare letade sig dit. I dag uppträder femtiotalet akter och besökarantalet har stigit till över 4 000. Men enligt arrangörerna är det fortfarande fråga om just en fest, inte en festival.

- Det har aldrig varit någon plan att växa, vi har inga sådana ambitioner. Saker och ting får bli som de blir när de inte blev som de skulle. Så är det. Vi gör det här så länge det är roligt och när det inte är roligt längre skiter vi i det, säger Håkan Karlsson.

Men så sent som förra året var arrangörerna på väg att tappa sugen. Festivalen och organisationen runt omkring hade blivit för stor. För att få tillbaka entusiasmen och glädjen valde de förra året att minska på antalet band en aning och att återgå till det ursprungliga arbetssättet.

- Vi är en tredjedel så många som jobbar med festivalen nu jämfört med tidigare. Vi började känna själva att vi var värsta byråkratin. Så vi gick tillbaka till vårt anarkistiska ursprung och det var så jävla skönt.

Årets festival blir den 16:e i ordningen. Under åren som gått har festivalen gjort sig känd för sin järnkoll på nästa indiesensation. Under det tidiga 90-talet spelade band som Popsicle och Eggstone medan 2000-talet hittills har bjudit på snackisar som Florence Valentin och Franke (2003), Suburban Kids With Biblical Names (2004) och Vapnet (2005). Festivalarrangörerna har också lyckats pricka in band som i dag tillhör musiksveriges toppskikt. Såväl Soundtrack of Our Lives och Moneybrother som Håkan Hellström har uppträtt där innan de blev stora.

- Vi har alltid kunnat plocka ut de artister som slår några år senare. Det är ju kul att det blir lite påfyllning bland de folkkära artisterna.

Enligt Håkan Karlsson är det dock inte så troligt att något av de i dag stora namnen kommer att dyka upp på programmet igen snart.

- Det första kriteriet är att vi ska gilla dem. Det andra är att helst ska de inte vara överallt. Det finns miljoner och en ställen för de artisterna. Vi behöver inte vara miljoner och nummer två. Då vill vi hellre vara spelstället för de artister som inte får vara på alla de här andra ställena. De som har väldigt små chanser att nå ut med sin musik i övrigt. (PM)


Fakta Emmabodafestivalen:

När: 11-13 augusti 2005.

Var: Rasslebygd, Emmaboda.

Artister 2005 i urval: Polyphonic Spree, Hot Snakes, Niccokick, Heavy Trash, Existensminimum, Pipettes, Slagsmålsklubben, CDOASS, Convoj, Elias & The Wizzkids, Lovekevins, Springfactory, Consequences, Quit Your Dayjob, South Ambulance och Monster & Maskiner.

Bakgrund: Festivalen startade 1990. Då spelade sex band: Soul Patrol, Easy, Whipped Cream, Drug, Monalisa Overdrive och Dansbaneeländet. 1993 började de första utländska akterna dyka upp på repertoaren. Då spelade bland andra Cornershop och Pavement. Bob hund, Cardigans, The Ark, Sahara Hotnights, Hellacopters, Soundtrack of Our Lives och Moneybrother har alla spelat på festivalen innan de blev slog igenom på bred front.

Mer läsning

Annons