Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En äkta legend kom till stan

/

Det är lätt att slentrianmässigt kalla artister för legender, men Bill Wyman är verkligen en sådan. Efter mer än 40 år i rockbranschen är han fortfarande ute och nöter asfalt, tågräls och scengolv. ST fick en intervju med den före detta Stonesbasisten i samband med gårdagens spelning i Tonhallen.

Annons
Var ska man börja när man ska beskriva Rolling Stones före detta basist? Han har ju varit med om så mycket, gjort så mycket. Han föddes som William Perks i London den 24 oktober 1936, och i mitten av 1962 blev han ombedd av Jagger och de andra i Stones att ersätta basisten Dick Taylor. Resten är, som det heter, historia med stort H.
Efter att ha varit stabil basklippa i över 30 år, sade Wyman upp sig från jobbet 1993. Han var trött på att turnera och spela samma låtar om och om igen. Dessutom hade hans flygrädsla ökat med åren.
Istället drog han igång sin krog Sticky fingers, gifte om sig och ägnade sig åt sina andra intressen fotografi, arkeologi och historia.
Jag fick tid att hålla på med sånt jag inte kunde göra under åren med Stones, berättar Bill Wyman på telefon från Boden, första anhalten på Sverigeturnén.
Två år senare fick Wyman dock musiklängtan igen, och bildade bandet Rhythm kings med Peter Frampton, Georgie Fame och gitarristen Albert Lee. I dagens line-up är dock enbart den sistnämnda med. Första albumet kom 1997, och sedan har det följt ytterligare sju skivor och två dvd:s.
Även om det inte är samma drag som under Stones-åren så tycker Wyman att det roligt att vara ute på vägarna med sitt band.
Om jag inte tyckte det skulle jag hellre vara hemma med mina tre flickor, säger Bill Wyman. Vi har åkt runt i Europa nu och publiken älskar oss. Vi får fantastiska reaktioner!
Redan 1990 släppte han sin biografi, Stone Alone (vilket även är namnet på hans andra soloalbum). Där berättar han om de första sju vilda åren i Stones liv, mellan 1962-69. Boken avslutas precis efter Brian Jones begravning och bandets gigantiska gratiskonsert i Hyde Park i London (publiksiffran är oklar, och pendlar mellan 250.000 och en halv miljon åskådare).
Ingen uppföljare har kommit, men 2002 publicerades Rolling with the stones, som innehåller brev, dagboksanteckningar, konsertaffisher och över 2000 fotografier av Wyman.
Den snart 69-årige engelsmannen är som tidigare nämnts mycket intresserad av historia, vilket han fått utlopp för i sin senaste bok Bill Wyman's Treasure Islands - Britain's History Uncovered.
Det är min sjätte bok, och jag har en ny på gång i höst, och ännu en släpps nästa år. Jag älskar historia, och har invigt flera utställningar i Storbritannien. Hemma har jag 6000 olika föremål, bland annat från bronsåldern, antiken, och även vikingatiden.
Och han gillar inte bara historia, utan konst också. När Stones spelade in skivan Exile on Main Street i södra Frankrike lärde han känna konstnären Marc Chagall. Hans bilder på Chagall och dennes fru är med i Andre Verdets bok Chagall's World. Vänskapen med konstnären inspirerade honom att många år senare ge ut boken Wyman Shoots Chagall, med sina egna fotografier av en mängd kända och okända personer.
Men Rhythm Kings är huvudsysslan under hösten. De spelar främst covers av soul, jazz och bluesartister som Ray Charles, Nat King Cole, Billie Holiday och Little Richard.
Är det inte svårt att göra låtarna av dessa legender rättvisa?
Inte alls. Om du kommer på konserten kommer du bli överraskad hur bra vi är. Och vi spelar inte bara jazz och blues. Vi gör även en låt av George Harrison, Taxman. Fast vi gör den annorlunda, den låter inte alls rock'n'roll som originalet. Och så är det ju en kvinna som sjunger.
Du har inte funderat på att göra en soloskiva med eget material. Det var väl närmare 20 år sedan sist?
Inte just nu. Jag spelar med ett gäng begåvade musiker, och har så kul att jag inte ens funderat över det.
Du åker tåg och buss i Europa och spelar för 5-600 personer, medan de andra i Stones flyger privatjet och uppträder för tiotusentals fans. Saknar du inte det livet?
Nej, jag är inte ute efter en ny karriär, det var ju därför jag lämnade Stones. Och du måste förstå att det här är ingen sologrej, jag sjunger två låtar av 23. Jag är bara basspelaren i bandet.

BILDTEXT
Före detta Rolling Stones-medlemmen Bill Wyman spelar i Sundsvall ikväll. Nästa år fyller han 70 år, men tycker inte att det är jobbigt att kuska runt vägarna i norra Europa vid denna aktningsvärda ålder.
Vi gör bara sex veckor i Europa och sex veckor i Storbritannien, och det är inga problem. Jag har sagt nej till Japan, Asien och Sydamerika, jag vill inte att det ska bli så stort igen.
Foto:

Fakta/Bill Wyman

Album (urval)
1974 Bill Wyman - All-star Monkey Grip
1976 Bill Wyman - Stone Alone
1982 Bill Wyman - Bill Wyman
1983 Bill Wyman - Digital Dreams (Soundtrack)
2001 Bill Wyman - The Compendium (samling)

1985 Willie and the Poor boys - Willie and the Poor boys
1993 Willie and the Poor Boys - Live (finns även på video numera utgången)

1997 Bill Wyman's Rhythm Kings - Struttin´Our Stuff,
1999 Bill Wyman's Rhythm Kings - Anyway the Wind Blows
2001 Bill Wyman's Rhythm Kings Groovin'
2004 Bill Wyman's Rhythm Kings - Just for a thrill
2005 Bill Wyman's Rhythm Kings Live

DVD
Blues Odessy The DVD
Digital Dreams
Bill Wyman's Rhythm Kings - In concert
Bill Wyman's Rhythm Kings - Let The Good Times Roll

Böcker
Stone alone (tillsammans med Ray Coleman)
Chagall's World (foton på Chagall och hans fru av Bill Wyman)
Wyman Shoots Chagall
Rolling With The Stones (tillsammans med Richard Havers)
Blues Odessy The book (tillsammans med Richard Havers)
Bill Wyman's Treasure Islands - Britain's History Uncovered (tillsammans med Richard Havers)


Fakta/Bill Wyman's Rhythm Kings Line Up 2005

Bill Wyman bas, sång
Albert Lee - gitarr, sång
Andy Fairweather Low - gitarr, sång
Beverley Skeete - sång
Terry Taylor - gitarr, sång
Chris Stainton piano, orgel
Graham Broad - trummor
Nick Payn saxofon, flöjt, munspel
Frank Mead - saxofon, munspel

Gästartist: Eddie Floyd


Mer läsning

Annons