Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En av de viktigaste dramatikerna"

Annons
Thommy Berggren satte upp "Fastighetsskötaren" på Stockholms stadsteater 2001. Harold Pinter kom till Sverige, såg föreställningen och blev entusiastisk. Under besöket umgicks de privat och blev goda vänner.

- Jag är otroligt glad. Jag har hoppats i flera år, men när Jelinek fick priset förra året trodde jag att det inte skulle bli fler dramatiker på länge.

Vad är Harold Pinters styrka som dramatiker?

- Det är svårt att sätta fingret på det. Det döljs så mycket under ytan i hans pjäser. Under en till synes enkel yta pågår en maktkamp i dialogen som gör att man hela tiden anar ett underliggande hot.

Hur är det att regissera Pinter?

- Det finns en naturlig rytm i hans texter som gör att man inte kan ändra i dem. Det gäller att hålla sig till de givna premisserna. Tystnaden är otroligt viktig i hans dramatik. Det är i tystnaden som den intensivaste kommunikationen sker.

---

Thomas Egedal, Pinters agent på teaterförlaget Nordiska Strakosch i Köpenhamn som har de nordiska pjäsrättigheterna för Pinter. Där firade man på torsdagen med champagne

- Vi hade inte väntat det här, men det är fantastiskt. Han är en av de största dramatikerna i vår tid. Det är helt rätt att ge honom priset.

Vilka av hans pjäser tycker du är bäst?

- Mina favoriter är "Betjänten" från 1959 och "Fastighetsskötaren" från 1960

Vad betyder priset för Pinters dramatik?

-- Nordiska teatrar har redan hört av sig och vill spela Pinter, men i dag är det för tidigt att säga vad detta kommer att innebära.

---

Johan Rabaeus, som spelade i Thommy Berggrens uppsättning av Pinters "Fastighetsskötaren":

- Det är fantastiskt kul. Underbart! Han är ju en av de stora dramatikerna genom tiderna tillsammans med Beckett och några till. Det var så kul, för Pinter åker ju aldrig utanför England, men han och Thommy fick sådan fantastisk kontakt, så Pinter kom hit och såg vår uppsättning.

Hur är han som person?

- Han var väldigt easygoing. Mycket trevlig. Han påminner faktiskt en hel del om Tom Jones. Han är stor och manlig, med en djup basröst.

Vad är styrkan hos Pinter?

- Hans texter är mystiskt rika och har en stor poetisk kraft. Replikerna är som isberg, under det sagda på ytan finns det så mycket mellan raderna. Det är mycket stimulerande att spela honom.

---

Reuben Sallmander, som spelade i Harold Pinters pjäs "Betrayal" på Strindbergs Intima teater i Stockholm 2003.

Vad är Harold Pinters storhet?

- Han är en mästerlig dramatiker med ett oerhört sparsmakat språk som ändå in i minsta detalj är vägt i guldskål. Hans pjäser är som ljuv musik att både läsa och spela. Det är otroligt roligt att han vann och jag hoppas på att det blir fler uppsättningar av hans pjäser i Sverige i framtiden.

---

Jacob Hirdwall som regisserade Harold Pinters pjäs "Mathissen" på Göteborgs stadsteater. Vad betyder det här priset för teaterkonsten?

- Det är otroligt roligt och viktigt. Först fick Dario Fo och Elfriede Jelinek priset och nu Harold Pinter. Det är fantastiskt. Han är en unik dramatiker som har ett helt eget språk. Hans pjäser beskriver människan i stället för att psykologisera, och det är ovanligt.

---

Dramatikern Lars Norén har Harold Pinter som en av sina stora förebilder:

- Jag är otroligt glad och upprymd. Harold Pinter är en av de absolut viktigaste dramatikerna i hela världen, låter Norén hälsa genom Riksteaterns pressavdelning.

---

Svante Weyler, förlagsredaktör på Norstedts:

- Det var ett oväntat val. Det är ännu ett pris till teatern, men anser man att dramatik ingår i världslitteraturen får man acceptera att dramatiker också får Nobelpriset.

Vad tycker du om Pinter?

- Jag kan tycka att han sett till innehållet är väl smal. Hans teman var nog mer centrala på 60- och 70-talet.

Känns det hårt för dig som förläggare att det inte blev någon som skriver böcker i år heller?

- Man får vara lite storsint. Det är inte Svenska Akademiens jobb att gynna bokbranschen med sina val av Nobelpristagare.

Mer läsning

Annons