Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bygdegård från schlageräventyret

Annons
Från en bygdegård i Jämtland till Sportpalatset i Kiev. Det är tvära kast när Martin Stenmarck i helgen ger sig in i schlageräventyret i Ukraina.


På fredagskvällen var det spelning inför två hundra personer i bygdegården i Kälom. På lördagen görs den sista finslipningen av dansstegen med resten av gänget i Stockholm och på söndagen flyger Martin Stenmarck till Ukraina.

- Man önskar att det fanns fler timmar på dygnet. Men jag älskar att jobba mycket och har alltid gjort det. För mig känns det nästan som semester att åka ner och bara fokusera på en enda grej.

På måndagseftermiddagen står han för första gången på scenen i Sportpalatset i Kiev. Den stora scenen innebär att delar av numret måste göras om.

- Det är bara för att det ska se så likt ut som möjligt mot tidigare för tv-tittarna. Eftersom det är en annan scen, annat ljus, andra kameravinklar så får vi ändra ganska mycket. Och kanske lägger vi in lite mer rörelseenergi i det hela, säger han på telefon från turnébussen.

Kostymerna är också desamma som han och dansarna använde i den svenska uttagningen.

- Vi har glittrat till dem lite, men behåller dem i stort sett. Jag tycker om min kostym och har inte använt den sedan jag vann, så den känns lite helig.

En hektisk vecka väntar honom, mellan repetitionerna ska han gå stadsvandring, festa och sjunga på svenska ambassaden, träffa SOS Barnbyars barn, och sitta på en rad presskonferenser. Kollen på konkurrenterna är inte imponerande ännu. Martin Stenmarck hade visserligen fått en cd för att lyssna på motståndarna, men artisterna var skrivna i felaktig ordning.

- Det fanns tre fyra låtar jag tyckte var riktigt bra, men jag har ingen aning om vilket land de tävlade för.

Medan Martin Stenmarck kuskar runt i Jämtland har tävlingstemperaturen redan börjat stiga i Sportpalatset i Kiev. Våra nordiska grannar Norge och Finland har varit uppe på scen för sina första repetitioner inför semifinalen på torsdag. Norrmännen väcker uppståndelse med sin glamrockiga låt och Finlands Geir Rönning fick beröm för sin röst. Mest uppmärksamhet har kanske Moldavien skapat genom att inte ens dyka upp på sina utsatta repetitionstider.

Den norska rocklåten har seglat upp som andra favorit i oddsen hos flera spelföretag, men flest tror att svenskgrekiska Helena Paparizou kommer att vinna med sitt grekiska bidrag. Martin Stenmarcks "Las Vegas" tippas få en placering bland de tio bästa.

En som redan är på plats är den Svante Stockselius, chef för Eurovision Song Contest. Han har bra koll på låtarna och tror inte på svensk seger.

- Jag måste erkänna att Martin Stenmarks låt inte var min favorit. Men det är omöjligt att uttala sig om hans chanser. Det handlar lika mycket om framträdandet som om låten.

Vid sidan av Grekland och Norge är Island och Montenegro länder som det talas mycket om i Sportpalatset, enligt Svante Stockselius, som tycker att startfältet är det bästa på flera år.

Han är lättad över att tävlingarna är i gång utan några stora incidenter.

-- Läget är både spänt och avslappnat nu när artisterna har börjat repa. Repschemat flyter på som det ska och alla är imponerade över scenen och arrangemanget, säger han.

Sportpalatset är stadens största arena. Martin Stenmarck kommer att stå framför tio tusen åskådare i finalen nästa lördag. Arrangörerna räknar med att sälja 68 000 biljetter till tävlingar och repetitioner.

Förra årets vinnare Ruslana har skapat störst rubriker hittills genom att hoppa av som programvärd bara en vecka före tävlingen. Den officiella förklaringen var att Ruslana fick för mycket att göra med de två sånger hon ska sjunga, men ryktena säger att hennes engelska var för dålig. Svante Stockselius förnekar att det skulle vara så.

- Nu kan hon koncentrera sig på att sjunga som hon är bäst på. Och vi får två professionella programledare.

Hon ersätts av den i sammanhanget mer rutinerade Maria "Masja" Afrosinina, som leder tävlingen med Pavlo "DJ Pasha" Sjylko.

Ukraina har hyrt in teknisk hjälp och kunnande bland annat från Sverige. Sveriges Television bidrar exempelvis med bildproducenten för sändningarna.

Svante Stockselius och resten av ledningen för Eurovision Song Contest har haft en pressad tid bakom sig. I samband med regimskiftet i Ukraina byttes också ledningen för den statliga tv-kanalen ut.

- Det gjorde ju inte vår planering enklare direkt. Det har varit ett oroligt år i det här landet, där man haft allt annat än underhållnings-tv att tänka på. Men nu har vi kommit in i slutfasen och repetitionerna flyter på, så de största problemen är bakom oss, säger Svante Stockselius. (PM)

Mer läsning

Annons