Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En engelsk ros i Austens rabatt

Annons
Hon slog igenom som Bondbrud och blev en symbol för allt ljuvt och rent. Nu blåser Rosamund Pike liv i en av världslitteraturens blekaste karaktärer - storasyster Jane i "Stolthet och fördom".


Rosamund Pike är i Sverige för att presentera filmen på Stockholms filmfestival, och den regnruskiga miljön är en skarp kontrast till det engelska sommarlandskapet i "Stolthet och fördom". Inspelningen beskriver hon som "den bästa sommaren i mitt liv".

- Det var som att bli kär i England om igen. Det är så jävla vackert, man glömmer det och tar det för givet. Vi hittade små sjöar och badade nakna. Vi åkte runt i landet och bodde på små lanthotell. Vi arbetade väldigt intensivt och roade oss intensivt.

"Stolthet och fördom" handlar om familjen Bennet, en bondfamilj på den engelska landsbygden i början av 1800-talet. Herr och fru Bennet (Donald Sutherland och Brenda Blethyn) har fem döttrar och eftersom kvinnor vid den här tiden inte fick ärva egendomar hänger familjens framtid på att döttrarna lyckas gifta sig fördelaktigt. På en bal möter näst äldsta dottern Lizzie (Keira Knightley) den förmögne Mr Darcy (Matthew MacFadyen) som hon genast ogillar. Det är i spänningen mellan dem båda som berättelsen vecklar ut sig.

Medan Lizzie är stolt, rättfram och självständig är hennes äldre syster Jane stillsam och blyg. Hon förmår inte visa sina känslor för Darcys vän, Mr Bingley.

- Till skillnad från Lizzie är Jane inte en karaktär som folk älskar, som de tagit till sina hjärtan. Det var viktigt för mig att Jane inte var irriterade. Hon är ju så god och ljuv och lite naiv när det gäller andra människor. Så jag vände på det - hon försöker se det bästa hos andra, som en överlevnadsstrategi. Så tar hon sig genom livet.

Historien har filmats många gånger förut, senast i Gurinder Chadas film "Bröllop och fördom" där handlingen flyttades till nutidens Indien. Den här gången har berättelsen hanterats varsamt, det är Jane Austens version som berättas. Men Rosamund Pike tycker inte att det är någon traditionell kostymfilm.

- Den använder inte samma konventioner som vanliga kostymdramer. Det finns jättefå häst- och-vagn-scener, vanligtvis kryllar det av dem. Det är många närbilder i stället för de här långa tagningarna från de tjusiga husen - i vanliga kostymdramer känns det som att se virtuella visningar av Englands herrgårdar.

Rosamund Pike beskrivs ofta som sinnebilden för den Engelska Rosen, ett vackert och lågmält ideal som präglat berättelser om unga adliga flickor som söker efter kärlek bland herrgårdar och lantkyrkor. Men nyligen gjorde hon ett försök att bryta sig ur stereotypen. I bioaktuella dataspelsfilmen "Doom" spelar hon den bensågande obducenten Dr Grimm.

- De ringde och erbjöd mig rollen när jag spelade in "Stolthet och fördom" och det gjorde mig full i skratt. "Tänk om Doom-folket kunde se mig nu, i bahytt och korsett på ett majsfält i England - de skulle ta tillbaka erbjudandet".

- Jag gick från att tillbringa hela dagarna med en massa kvinnor till att inte ha några kvinnor omkring mig alls, från engelsk sommar till kall tjeckisk vinter. "Doom" kanske inte blir min karriärs höjdpunkt men jag vill överraska folk - då kanske jag slipper att bli typecastad.

Rosamund Pike är aktuell på många flanker just nu. I England är hon bioaktuell i det historiska dramat "Libertine" där hon spelar Johnny Depps hustru i en berättelse om en period av sexuella utsvävningar och skörlevnad i 1600-talets London ("det var en tid då kungen kunde gå ut och sätta på någon i en park"). I sommar har hon varit i New York och spelat in en lågbudgetthriller tillsammans med Lena Olin.

- Vi spelar mor och dotter. Lena Olins karaktär var en gång i tiden en stor filmstjärna och hennes man mördades. Mördaren hittades aldrig. Nu har dottern precis inlett sin karriär - då gör modern comeback. Filmen handlar om rivalitet mellan mor och dotter. Den är superstajlad, som en italiensk 70-talsfilm. (PM)


Fakta/Rosamund Pike

Född: Den 27 januari i London.

Familj: Enda barnet till två operasångare.

Utbildning: Examen i engelsk litteratur från Oxford.

Genombrott: Som Miranda Frost i Bondfilmen "Die another day"

Aktuell: Som Jane Bennet i "Stolthet och fördom" som har premiär den 4 januari. Just nu syns hon på svenska biografer i dataspelsfilmen "Doom".

Filmer på gång: Det historiska dramat "The Libertine" mot Johnny Depp och lågbudgetfilmen "Devil you know" mot Lena Olin. I vår spelar hon mot Anthony Hopkins i thrillern "Fracture".

Mer läsning

Annons