Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enkel plan för världsherravälde

Annons
Simple Plan har fått en världspublik med sin punkpoppiga numetal. Nu ska de rädda världen genom en spelning på insamlingsgalan Live 8, tillsammans med Bryan Adams.

- Vi känner samhörighet med honom - han har också fått slita hårt för att få folk att lyssna, säger gitarristen Jeff Stinco.


Medlemmarna i Simple Plan har varit Sverige i 24 timmar och redan gjort det mesta av situationen. De har festat till tre på morgonen och ser glåmiga ut trots smink och hårvax.

Jeff Stinco gör sitt bästa för hålla en nivå ovanför pubertetsstrecket medan den småvuxne basisten David Desrosiers vräker ur sig tonårsskämt om knark och brudar. Sångaren Pierre Bouvier vill först inte lämna pianot där han spelar en pampig ballad (som övergår i en saloonversion av "Mambo no 5") men nöjer sig sedan med att blåsa i flaskor och vissla.

Det har precis blivit klart att Simple Plan ska spela på Live 8 i Toronto, en av åtta konserter i Bob Geldofs nya välgörenhetsprojekt. Bandet ska dela scen med landsmän som Bryan Adams, Our Lady Peace och Barenaked Ladies och förhoppningen är att satsningen ska leda till avskrivna skulder för tredje världen.

- Det är en stor grej för oss och vi är väldigt stolta. Det är ett fantastiskt tillfälle att göra folk medvetna och det är en ära att ha blivit inbjudna. Och de andra banden är jävligt bra. säger Jeff Stinco.

Hur politiska är ni i er musik?

- Jag tycker inte att vi använder musik på det sättet. Just nu handlar det mer om känslor än politik, säger Pierre Bouvier.

- Vi har starka politiska åsikter men vi tycker inte om att tvångsmata folk med dem. Med videon till "Untitled" tror jag att vi gör folk medvetna om att rattfylla dödar en massa människor och kanske får dem att ta en taxi när de är fulla. Så bidrar vi. Och kanske bara genom att spela, att låta folk ha kul och släppa ut lite ånga. Vi är underhållare och jag tycker att det är viktigt i samhället, säger Stinco.

Simple Plan är det senaste tillskottet i den amerikanska rockvåg som började med Nirvana men troligtvis skulle få Kurt Cobain att vrida sig i sin grav. Den alternativa musik som tillkom som en motreaktion mot all listpop har nu blivit radions älsklingsgenre och fyller arenor med skrikande fans.

Som de flesta numetalband har kanadensarna fått lika många sågningar från recensenter som de har fått kärleksförklaringar från sin publik.

- Man måste uppskatta det man har - att man gillas av publiken eller medierna. Båda vore kul men det viktigaste är att folk kommer till spelningarna och köper skivorna, folk som inte bara glömmer oss när det kommer nya band, säger Jeff Stinco.

- Det som spelar någon roll är ungen som jobbar ihop och sparar pengar för att köpa vår skiva. Det som är kul är att nu måste tidningarna skriva om oss eftersom fansen kräver det, säger David Desrosiers.

De senaste tre åren har de befunnit sig på resande fot och besökt alla världsdelar. Men Desrosiers tycker inte att publiken skiljer sig åt i de olika länderna.

- Folk är märkligt lika överallt. Alla sjunger med i låtarna oavsett om de kan engelska eller inte. Ibland träffar vi folk efter spelningen och i Japan och Thailand gick det knappt att prata för de förstod oss inte. Men de lär sig låtarna och sjunger med. Ett fan är ett fan.

- Jag gillar Sydostasien, det är så annorlunda i jämförelse med Amerika, säger Pierre Bouvier. Man undrar hur de där människorna kan vara så fattiga och ändå ha så kul. De älskar livet. Och barerna är fantastiska.

Under 2005 fortsätter Simple Plan att expandera. De återvänder till Europa, Sydamerika och Australien och toppar med ett besök i Kina - ett kontroversiellt val som de inte har några problem med.

- Vi är nyfikna människor och det här är en möjlighet vi inte vill gå miste om, säger Pierre Bouvier. Vi vill göra fler skivor, få fler fans, spela på nya platser. Afrika vore häftigt, och Östeuropa. Vi brukar spela i stora städer, det vore kul att se mindre ställen.

David Desrosiers har en lysande idé:

- Vi borde göra en turné på Fiji. (PM)


Fakta/Simple Plan

Medlemmar: Pierre Bouvier (sång), Jeff Stinco (gitarr), Sebastien Lefebvre (gitarr, kör), David Desrosiers (bas, kör) och Chuck Comeau (trummor).

Bildades: I Montreal 1999.

Skivdebuterade: 2003 med "No pads, no helmets... just balls".

Fem viktiga skivor: Pearl Jam: "Ten", Bad Religion: "Recipe for hate", Green Day: "Dookie", Beatles: "Abbey road" och Blink-182: "Enema of the state".

Aktuella: Spelar på Live 8-konserten i Toronto. Andra skivan "Still not getting any" kom tidigt i våras".

Mer läsning

Annons