Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En festival i baktakt

/

Kingston, Jamaica och Uppsala, Sverige. Reggaemusiken har två hemstäder. I år fyller Uppsala Reggaefestival fem år och under helgen firas det med ett starkt startfält där bland andra legenderna Gladiators och Cocoa Tea ingår.

Annons
Uppsala har Yared Tekeste att tacka för reggaen. Han har varit aktiv inom reggaescenen sedan 70-talet och tagit flera stora namn från den jamaicanska musikgenren till staden. Själva festivalen kom till av en händelse när Yared Tekeste skulle boka en artist och märkte att flera reggaeartister fanns tillgängliga i Europa samtidigt. Han bestämde sig för att prova att göra en festival.
Det gick bra första året så då bestämde Yared sig för att köra året efter också. Och sedan växte det. I fjol hade vi 10 000 personer inne på området. Det finns ganska många reggaefans i Sverige och särskilt i Uppsala. Men festivalen lockar inte bara reggaefolk utan även folk utanför de kretsarna, säger Micke Björk som jobbar på festivalkontoret.
Yared Tekeste är just nu på väg hem från Jamaica. Han fixar och trixar med visum och annat in i det sista. Han är den som drar i trådarna och är ytterst ansvarig. Genom sina personliga kontakter med banden lyckas han få stora och etablerade artister att komma till de nordliga breddgraderna. När Gentleman fick höra att de ville ha tillbaka honom till Uppsala ställde han in hela sin Skandinavienturné för att bara spela på festivalen.
Det känns jättekul att Gentleman kommer. Vi har fått jättemånga mejl från personer som vill att han ska spela på festivalen. Jag tror att de flesta av artisterna tycker att det har varit jätteroligt att få spela här, säger Micke Björk.
I årets startfält finns förutom Gentleman bland andra Cocoa Tea, brittiska Steel Pulse, svenska Dag Vag samt det legendariska rootsreggaebandet Gladiators.
Jag tycker att vi har en stark line-up i år. Gladiators gör sin absolut sista turné eftersom sångaren har drabbats av strupcancer. Så man borde verkligen passa på nu om man vill se dem. Sedan har vi Anthony B som anses vara en av reggaegenrens bästa liveartister. En annan intressant artist är Tanya Stephens som är väldigt stor på Jamaica just nu, säger Micke Björk.
En artist med kontroversiella åsikter är Capleton. Han är en av de största inom reggaemusiken just nu men har uttryckt starka homofoba åsikter i sina texter. Uppsala reggaefestival har fått kritik för bokningen från både Liberala ungomsförbundet och RFSL.
Capleton slöt redan i februari ett avtal med Outrage, som är en aktionsgrupp för homosexuellas rättigheter, om att inte framföra eller spela in låtar med homofoba åsikter i framtiden. I och med det så kände vi att det inte var ett problem att boka honom till festivalen.
Visst finns det en hel det homofobi bland rastafaris men det gör det inom många andra kristna grupper också. Och jag vill också tillägga att vi på Uppsala Reggaefestival naturligtvis inte har något som helst emot folk med homosexuell läggning, säger Micke Björk
Uppsala Reggaefestival är en dyr historia för arrangörerna. Många av artisterna kommer direkt från Jamaica och det kostar en slant flyga hit dem. Hittills har det sålts 4 000 biljetter till festivalen. Men arrangörerna hoppas och tror på en ökning.
I fjol var det väldigt många som köpte biljetter i dörren så förhoppningsvis blir det så i år också. Det hänger lite på vädret också. Det var ju väldigt bra väder i fjol så vi får hoppas på sol i år också, säger Micke Björk. (PM)

(Läs stor intervju med Dag Vag i morgondagens ST)

Faktarutor: Artister på Uppsala Reggaefestival (urval):

Capleton
Anthony B
Gladiators
Steel Pulse
Cocoa Tea
Gentleman
Turbulence
Tanya Stephens
Jah Mason
Julian Marley
Dag Vag
Jah Thunda
I\'ngel Chanta
Nazarenes

Brittiska Steel Pulse är ett av banden som uppträder på Uppsala Reggaefestival som startar på fredag. Andra artister som uppträder är Capleton, Gladiators och Cocoa Tea.
Foto: David Rae Morris/Reuters

Mer läsning

Annons