Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helt vanlig superhjältefamilj

/
  • Fantastiska Fyran är som en familjenhet där individerna är hjälplösa utan kollektivet. De fyra superhjältarna spelas av Jessica Alba, Ioan Gruffudd, Michael Chilkis och Chris Evans.
  • Fyra intet ont anande astronauter (Michael Chiklis, Ioan Gruffudd, Jessica Alba och Chris Evans) råkar ut för en förvandling i rymden.
  • Vetenskapsmannen Richard Reeds (Ioan Gruffudd) blir töjbar när han utsätts för strålning i rymden
  • Ben Grimm (Michael Chiklis) förvandlas till The Thing - urstark men med ett svårsmält utseende.
  • Sue Storm (Jessica Alba) alias Invisible Woman kan bli osynlig och skapa kraftfält.
  • Johnny Storm (Chris Evans) kan förvandla sig till en mänsklig fackla.

Efter skuldkänslorna i Spider-Man och utanförskapet i X-men kommer en superhjältefilm som vill få publiken att må bra. Fantastic four är berättelsen om en familj som håller ihop i alla väder - om det så är en kosmisk storm.

Annons
Jessica Alba, Ioan Gruffudd och Chris Evans är i Stockholm för att sprida stjärnglans på galapremiären. De utgör tre fjärdedelar av Fantastiska Fyran, som de heter i svenskt serieformat.
Vi har inga stora superstjärnor i vår film, inga skådisar från A-listan, säger Chris Evans. Och jag tror att de gjorde så för att undvika konflikter. Alla lämnade sitt ego vid dörren och gjorde sig sårbara och villiga att kompromissa.
Den tecknade serien skapades av Marvellegenden Stan Lee och handlar om fyra rymdfarare som hamnar i en kosmisk storm som förändrar deras DNA. Expeditionens ledare Reed Richards (Gruffudd) kan töja och tänja sin kropp i alla riktningar, rymdforskaren Sue Storm (Alba) kan bli osynlig, hennes bror Johnny Storm (Evans) kan sätta eld på sig själv utan att brinna upp och Richards vapendragare Ben Grimm (Michael Chiklis) blir oerhört stark och oerhört ful. Tillsammans måste de acceptera sina nya förmågor och besegra den onde Doktor Doom.
Till skillnad från de flesta filmerna i de senaste årens serieboom på bio innehåller Fantastic four inget av det mörker och den mystik som omgärdar filmer som Spider-man, X-men och Sin city. I stället är det en soligt, komisk film om fyra människor som hamnar i en underlig situation och måste förlita sig på varandra.
Det är en lätt och rolig film, en feelgoodfilm, säger Jessica Alba. Man kan ta med sina barn eller småsyskon utan att behöva hålla för ögonen på dem. Människor som är äldre eller konservativa kommer inte att bli illa berörda. Många filmer idag är så mörka och experimentella och försöker vara så många olika saker. Men det finns också något härligt med att göra en film som appellerar till alla.
En av de viktigaste sakerna är att de är en familj, säger Ioan Gruffudd. Som individer är de sårbara men som kollektiv är de osårbara. Och vi kan alla känna igen oss i en bror och syster som bråkar, eller i relationen mellan två bästa vänner. Det är bara gamla goda värderingar - gott mot ont, fyra är bättre än en, man måste arbeta ihop som en grupp.

Störig storm
Filmens störigaste rollfigur, den som ställer till mest besvär för \"familjen\", är Johnny Storm. Johnny vill mest av allt bli känd och ser sin nyvunna förmåga som en säker biljett till galapremiärer och in i kvinnors sovrum.
Johnny Storm är en metafor för unga människor som tror att livet bara handlar om att vara känd och sexig, medan det egentligen handlar om att göra gott. Om man har medfödd karisma eller skönhet eller förmågor, då är man välsignad och bör använda det på bästa sätt, säger Jessica Alba.
Jag tyckte han var härlig att spela, det är en kul superhjälte. Jag är nog lite mer mogen än Johnny, och lite mer självmedveten. Men jag har många polare som är precis som honom, säger Chris Evans.
Förra sommaren, precis innan inspelningen av Fantastic four drog igång, presenterades de fyra skådespelarna på serietidningskonventet ComiCon i San Diego. Jessica Alba hade redan kultstatus hos serietidnings- och science fiction-fansen efter huvudrollen i tv-serien Dark angel, men Ioan Gruffudd mest känd för huvudrollen i den brittiska tv-serien Hornblower hade svårare att vinna över de kräsna fanatikerna.
Det var så läskigt. Jag försökte charma dem och drog en massa skämt, men de bara tittade tveksamt på mig. \"Den här killen är walesare, han har ett konstigt namn, hur ska han kunna spela den här karaktären?\". Rummet var dödstyst nappade inte alls på mina skämt..
Men trots den inledande tveksamheten har filmen blivit en succé. Under premiärhelgen lyckades den med något som både Star wars episod III och Världarnas krig gått bet på att bryta den nedåtgående kurvan för biljettintäkter på biografer i USA. Nu blir det troligtvis både en tvåa och en trea om Fantastiska Fyran.

Varför är serietidningsfilmen så stor just nu?
Hollywood gillar att profitera på trender, och den här startade med Spider-man. Men anledningen till att det tog så lång tid att göra Spider-man var att teknologin inte hade hunnit ifatt och kunde göra den rättvisa. Men nu kan vi göra en film där någon fattar eld eller blir osynlig och få det att se bra ut, säger Chris Evans.
Ioan Gruffudd håller med:
Ja, och jag antar att vi alla behöver hjältar och extraordinära människor som vi kan projicera våra drömmar på. (PM)

Mer läsning

Annons