Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ljudlig dag i synthens tecken

/
  • Depeche Mode står i fokus på En trappa ner när Sundsvalls synthpicknick har releasefest för bandet trettonde skiva
  • Johan Mauritzson och sonen Martin Mauritzson-Greve var på Synthpicknick i somras.
  • Bengt Rahm föreläser om sin bok

Är du synthare och bor i Sundsvall med omnejd är det extra festligt på lördagen.
Författaren Bengt Rahm föreläser om synthens historia på Kulturmagasinet och på kvällen firas Depeche Modes nya skiva på En trappa ner.

Annons

Författaren Bengt Rahm är aktuell med sin bok "Den svenska synthen". Det är enligt honom en berättelse om trettio år av musik, mode och gemenskap. Om gatuslagsmål mellan synthare och hårdrockare, ett självvalt utanförskap och medveten provokation.

– Det var olika tufft mellan hårdrockare beroende på var man bodde. I Nybro där jag bodde var det mest att vi retades med varandra, men i Skåne och Göteborg kunde det bli misshandel. Det kunde vara gatlopp i Malmö, säger han.

På lördagen föreläser han om genren utifrån sin bok. Han tar med publiken på en audiovisuell resa tillbaka i tiden för att berätta om synthkulturens utveckling i Sverige fram tills 00-talet.

– Idén kom från ingenstans, men jag var en del av synthkulturen främst i mitten och slutet av 1980-talet. När jag senare velat läsa in mig på det hittade jag inget sammanhållet material, säger Bengt Rahm.

Själv mötte han synthen i början av 1980-talet när han fick en kassett med Depeche Mode av en kompis.

– Sedan fastnade jag för lite hårdare saker som Nitzer Ebb, Front 242 och Skinny Puppy. Sådant som tänjer gränser. Jag gillar de vemodiga melodierna i synthen också, säger Bengt Rahm.

Föreläsningen arrangeras av Sundsvalls synthpicknick, tillsammans med Kulturmagasinet och Sensus studieförbund, som på kvällen håller en releasefest för Depeche Modes trettonde album "Delta Machine".

– Det är väldigt unikt att en release är samtidigt i flera städer. Oftast är det en som skivbolaget står för. Det är en bra anledning att träffas och umgås, säger Henrik Selin från Sundsvalls synthpicknick.

Han menar att synthare i allmänhet är svältfödda på arrangemang i regionen och att det därför är viktigt med den här dagen.

– Det är folk som åker tio mil för det här, säger Henrik Selin.

Har du hört något från skivan?

– Inte hela, men på Letterman (tv-program från USA) lät det fantastiskt bra.

Under kvällen kommer de ha quiz, tävlingar med chans att få se bandet på Peace & Love och framförallt lyssna på hela "Delta Machine", andra Depeche Mode-låtar och annan passande musik.

Mer läsning

Annons