Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny röst åt Tyst teater

Annons
Med sin nya chef hämtar Tyst Teater visioner och temperament från den brittiska teatervärlden. Josette Bushell-Mingo vill ta Riksteaterns ensemble för döva in i en ny tids teater.


"Jag är Tyst Teaters nya konstnärliga ledare" - Josette Bushell-Mingo tecknar stolt med händerna en presentation av sig själv. Hon har börjat lära sig teckenspråk men har mycket kvar innan hon behärskar det helt.

- Jag har nog hunnit säga många konstiga saker redan, säger hon och skrattar.

Språkliga grodor skulle inte vara något problem. Hon ser humorn som en viktig del i sin ledarfilosofi.

Trots att hon ännu bara varit i tjänst i sex veckor är hon redan mitt uppe i sitt nya arbete. Josette Bushell-Mingo levererar sina visioner för Tyst Teater med svårslagen entusiasm och intensitet. Hon är inte typen som ser svårigheter utan bara möjligheter.

-- Jag hoppas att man valde mig för att få in ett annorlunda, brittiskt sätt att se på teater. Jag tackade ja för att det här är ett av de mest spännande teaterjobb jag kan tänka mig. Här på Tyst Teater har jag chansen att förverkliga mina idéer om vad jag anser att teater ska vara, säger hon.

Det är 15 år sedan hon var i Sverige för första gången på ett teatergästspel. Då mötte hon sin nuvarande make. Sedan första barnet föddes för tre år sedan är familjen bosatt i Sverige. De svenska kontakterna har lett till en rad samarbeten med Riksteatern, så hon känner den svenska teaterinstitutionen väl. I Storbritannien är hon en etablerad och prisad skådespelare, men har också regisserat och varit med och skapat den brittiska teaterfestivalen Push för svarta teaterarbetare.

Van att jobba med knappa ekonomiska resurser i Storbritannien ser hon enorma möjligheter med Tyst Teater. Med bara två fast anställda skådespelare och ytterligare fyra frilansare, är det en förhållandevis liten teatergrupp och den huvudsakliga målgruppen för föreställningarna är inte heller stor. Men Josette Bushell-Mingo har trots det stora planer för ensemblen.

- Jag vill ta Tyst teater till en ny nivå. Samhället förändras så snabbt just nu och den digitala utvecklingen har inneburit en revolution för dövas kultur. Vi måste hitta teaterns plats i den här utvecklingen. Riksteatern är också långt framme i arbetet med kulturell mångfald. Det är något vi kommer att utveckla.

Hon ser framför sig en teatergrupp som blir tillgängliga för både döva och hörande. Problemen med och lösningarna på hur man når ut till publiken skiljer sig inte från arbetet med andra grupper.

- Visst är Tyst Teater en smal nisch, men frågorna man ställs inför är precis desamma. Det håller inte att möta publiken på precis samma sätt som man alltid har gjort. Vi lever i en värld i förändring. Det är naivt att tro att folk går på teater på samma sätt som förr.

På ett område ligger teckenspråksteatern före annan teater, de internationella kontakterna är av tradition bättre. Josette Bushell-Mingo hyllar Tyst Teater för dess internationella rykte, och tänker utveckla de internationella kontakterna ytterligare. Trots att hon bara har varit på teatern i sex veckor har hon redan hunnit med en resa till USA där hon knutit kontakter med små teatrar som spelar på teckenspråk. Hon hoppas bland annat kunna ta hit döva regissörer. Hennes målsättning är att två av tre föreställningar ska regisseras av döva.

"Natten är dagens mor" är den sista produktionen som leds av den förra chefen Lisa Hugoson. Den har premiär på en festival i Reims i Frankrike den 1 juli. I höst turnerar föreställningen i Sverige. Sedan går Josette Bushell-Mingos arbete med Tyst Teater in i en ny fas.

Under våren 2006 sätter ensemblen inte upp någon föreställning.

-- Skådespelarna i Tyst Teater har i många år ständigt producerat. Ibland behöver man stanna upp och hämta ny kraft. Aboriginerna kallar det drömtid. Det blir en tid som ska ge plats åt skådespelarnas egna idéer och projekt. Jag kommer också själv att jobba med ensemblen, testa olika pjäser jag tycker om bara för att vi ska känna på varandra.

Till hösten 2006 ska den första föreställningen signerad Bushell-Mingo vara klar för turné.

- Jag är inte här för att strula runt eller vänta på min pension. Jag tror att teatern har kraften att förändra liv. Om vi får det att fungera blir det fantastiskt. Jag vill att Tyst Teater ska vara del av något större. Det här är rätt tid och rätt grupp att göra det med. (PM)


Fakta:

Josette Bushell-Mingo:

Född: 1964 i London.

Bor: på Söder i Stockholm.

Familj: make och två barn, två och tre år gamla.

Skådespelaren: performanceföreställningar, gatuteater, men även Royal Shakespeare Company och Royal National Theatre. Senast spelade hon Cleopatra i Manchester. Har arbetat med Riksteatern flera gånger tidigare, bland annat i Tyst Teaters Ugandaprojekt.

Regissören: har bland annat regisserat "Simply heavenly" i West End.

Organisatören: var med och byggde upp teaterfestivalen Push för svarta skådespelare i London. Utsedd till Woman of the Year i England för sina insatser för Push.

---

Tyst Teater

+ Bildades som fri teatergrupp 1970. Blev 1977 en del av Riksteatern.

+ Består av två fast anställda och fyra frilansande skådespelare, alla döva med teckenspråket som första språk.

+ Fick sin förste konstnärlige ledare, Tom Fjordefalk, i mitten av 90-talet. Mellan 2000 och 2005 har Lisa Hugoson lett Tyst Teater. Sedan den 1 maj är Josette Bushell-Mingo konstnärlig ledare.

+ Har satt upp 52 föreställningar sedan starten.

+ Nästa föreställning är Lars Noréns "Natten är dagens mor", som har premiär på en festival i Reims i Frankrike den 1 juli.

Mer läsning

Annons