Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktigt läskig film

The grudge

Annons
Betyg: 4

Japanske regissören och upphovsmannen Takashi Shimizu har gjort fyra filmer på samma skräcktema: ett spökhus där alla som kliver över tröskeln dör eller försvinner spårlöst.
Den femte och senaste varianten har han gjort i Hollywood, vilket innebär en mer lättillgänglig historia, enklare berättad än originalet som spelades in för fem år sedan.
Utbytesstudenten Karen (Sarah Michelle Gellar) jobbar extra som hemsamarit i Tokyo. Hennes första jobb blir att ta hand om den senila Emma Watson, som nyligen flyttat in i ett hus. Ingen har bott där sedan en ohygglig händelse inträffade tre år tidigare.
Efter att Karen attackerats av en vålnad, men överlevt, inser hon att husets gåta måste lösas innan fler dör.
Tyvärr känns inte Sarah Michelle Gellar speciellt trovärdig i en riktig skräckfilm. Likaså är Jason Behr, som hennes pojkvän, en slätstruken figur. Liksom de flesta personerna i filmen; de är relativt ointressanta, och verkar bara finnas med för att bli förbannelsens offer.
Men The grudge är trots sina brister en mycket effektiv spökhistoria, nästan helt utan blod och digitala monster. Det otäcka är de två andarna som dyker upp både på förväntade och mer oväntade ställen. Båda vålnaderna har dessutom ytterst obehagliga strupljud, som skapar grova rysningar utefter ryggraden.
Att spökduon faktiskt inte är nåt annat än vitsminkade människor tänker man inte en sekund på.

Mer läsning

Annons