Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En underhållande legend

/

Annons
Evert Ljusberg

Söråker Folkets hus


Betyg: 4


Det är inte ofta man är i samma rum som en president, men så var det igår kväll, då Jämtlands president underhöll i Söråker. De 90 minuterna bokstavligen flög förbi, och det var nog fler än jag som tyckte det var synd att filmen Pistvakt skulle visas efter konserten, annars hade vi gärna låtit Evert Ljusberg hålla på 90 minuter till.
Ljusberg är något av en legend, och en av de få kvarlevande i svenska vis- och trubadursvängen. Han har även umgåtts och spelat med de största: Cornelis, Fred Åkerström och Evert Taube, ingen av dem längre i livet. Men den högreste Evert Ljusberg såg väldigt pigg och alert ut, så ska man gå efter det så kommer han vara med oss länge till.

Under konserten blandade och gav han hej vilt. Det var visor, gamla skillingtryck, sjungen bondkomik, kärlekssånger, tolkningar av Cornelis och Taube och en handfull roliga historier, varav en ganska vågad Bellman-vits. Allt levererat med samma säkerhet och pondus.
Dessutom återgav han varma minnen av både brodern Arne, och hans mor, som låg bakom att han började sjunga.

Kvällens höjdpunkt var dock när Evert Ljusberg presenterade olika sätt att sjunga barnvisan Ekorrn satt i granen. Antingen som dagens rockartister - okänsligt och onyanserat enligt Ljusberg (var det månne Lundell ha åsyftade?). Suveränt imiterade han sedan hur de två stora vissångarna skulle ha sjungit visan. Fred Åkerström - högljutt men välartikulerat, och Cornelis - slängigt och i rasande tempo.
Evert Ljusberg är så skicklig och rutinerad, men inte för en sekund känns det inövat eller standardiserat. Däri ligger mycket av hans storhet, och anledningen till den högst trivsamma aftonen. Enda minuset är att den tog slut lite för snabbt. Kan vi få en repris snart?


Janne Hallman

Mer läsning

Annons