Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vinresa som ger mersmak

/
  • För att ta del av vinets olika dofter så ska vinet syresättas något genom att glaset snurras några gånger.
  • Cecilia Enerud doftar på vin.
  • På vinprovningen testas fyra italienska röda viner. Det vanliga är att man börjar med det yngsta vinet och avslutar med det äldsta.
  • Vinkällaren måste hålla rätt temperatur för att vinerna ska må bra.
  • Zbigniew
  • För att bli riktigt bra på vinprovning krävs mycket övning, men även som oerfaren provare så är en vinprovning i goda vänners lag mycket trevligt.
  • Ta en rejäl klunk men behåll vinet i munnen en stund.
  • Luta glaset med något vitt som bakgrund för att lättast se vilken färg vinet har.

I filmen Sideways åker två män runt i Kaliforniens vindistrikt och provar viner. För kanske första gången i filmhistorien har vin fått huvudrollen i en film. Och det ligger precis rätt i tiden — vinprovningar är mer populära än någonsin.

Annons
Det är stor efterfrågan på vinprovningar nu, säger Zbigniew \"Gigi\" Wesolowski, vinkännare på Il Barone i Sundsvall. Tidigare, tills för 4-5 år sedan, var det bara en viss typ av människor som provade vin. Det var något mycket exklusivt.
Bakom en glasvägg i den storslagna vinkällaren på restaurangen där Gigi jobbar finns ungefär 100 olika sorter av enbart italienska viner. Där finns bland annat vinet som utsågs till världens bästa vin 2003, och många andra unika flaskor.
Att prova vin är en hel vetenskap, men en rolig sådan. Karaktären Miles i Sideways är en duktigt och känslig vinprovare som kan beskriva varje ton i vinet. Hans klantige kompis bryr sig mer om att dricka mycket än att känna smaken, och framstår som en riktig luns.
Gigi själv tyckte mycket om filmen.
Filmen är verkligen utöver det vanliga, säger han. Den rekommenderas som en bra film för vinkännare!

Populär druva
Genom filmen har också druvan Pinot Noir blivit mer populär, eftersom Miles har den som favoritdruva och den hyllas i flera scener. Även vinprovningar verkar ha blivit mer populära. Och det är inte så konstigt att kunna välja ut rätt vin till rätt mat ger betydligt större njutning än att beställa en stor stark. Men det krävs mycket övning för att bli riktigt duktig.
Vill man bli bra på viner måste man träna varje dag, berättar Gigi.
I vinkällaren tar han emot grupper eller enstaka personer som vill prova vin. Han har just tagit emot ett gäng på nio personer där ingen har varit med på en vinprovning förut. Det är mycket att tänka på, men Gigi lotsar dem igenom processen. Eftersom gruppen är oerfaren är det en öppen provning, vilket innebär att man som provare vet vilka viner som är i vilka glas. I en halvblind provning vet man vilka viner som ska provas men inte i vilka glas de olika vinerna finns, och i en blindprovning så vet provaren inte ens vilka viner som finns med. Gigi tycker ändå att det är bra att ha ett tema, som vin från Frankrike till exempel. Bara de som är riktigt duktiga kan urskilja vilken druva och ungefär hur gammalt vinet är. Som nybörjare kan man ändå njuta av de olika vinerna och hur snabbt man ändå lär sig skilja på vin och vin.
Med andra ord så måste man inte åka till Kalifornien, Italien eller ens Frankrike för att prova vin. Det räcker med att göra en resa i sinnet.

Fakta: Så här provar du vin

Först och främst: Håll i glaset på rätt sätt. Har du handen runt kupan värmer du upp vinet, och det påverkar smaken. Håll i glasets skaft eller fot istället. Glasen ska helst inte vara diskade med diskmedel. Tänk på att glas kan ta lukt av skåpen de står i, skölj dem gärna med vatten innan provningen. Undvik också att sitta någonstans där det finns starka dofter som cigarettrök eller parfym.
Häll inte heller upp för mycket vin i glaset, ungefär 5 cl är lagom.

1. Utseende
Det här momentet utförs nästan bara av professionella vinprovare, till exempel de som provar ut viner för Systembolaget. För att riktigt se färgen på vinet måste man titta i dagsljus eller artificiellt ljus som ligger nära dagsljuset. Som hobbyprovare kan man naturligtvis titta på färgen på vinet ändå och utreda vad det indikerar (mogna viners färg drar mot tegelrött och unga viner har en mer blåaktig ton). Luta då glaset och titta mot ett vitt papper eller en vit duk.

2. Doften
Här krävs en del träning. En duktig vinkännare kan känna fler dofter än genomsnittsmänniskan, så övning ger färdighet.
Snurra runt glaset några gånger, det gör att doftämnena stiger upp i kupan. Sedan är det bara att sticka ner näsan i glaset och försiktigt lukta sig fram. Vinprovningar är mysiga att göra tillsammans, men undvik att prata med varandra för mycket om någon säger att vinet luktar körsbär så är det väldigt lätt för de andra att \"plötsligt\" också känna doften av körsbär. Alla har olika upplevelser av ett vin, så det är inte säkert att ett vin doftar eller smakar lika för alla.

3. Smaken
Nu är det dags att smaka på vinet. Ta en rejäl klunk, behåll den i munnen. Försök samtidigt att dra in luft i munnen för att få fram ännu mer smak, andas ut genom näsan. Är vinet fylligt eller tunt? Smakar det något speciellt?

4. Spotta
Självklart kan man välja att svälja vinet. Men tänk på att varje gång vi sväljer alkohol även om det är aldrig så lite så blir vi lite mer bedövade i våra sinnen. Så ska många viner provas är spottning absolut att rekommendera. Nu är det dags att känna efter hur vinet känts i munnen. Stramar det i kinderna? Känns det som att läpparna nästan fastnar på tänderna? Då är det ett strävt vin. Känn också efter om vinet har någon eftersmak. Ett vin med lång eftersmak är av bättre kvalitet än ett med kort eftersmak.

Ryckcitat:
\"Pinot behöver ständig omsorg och uppmärksamhet. [...] Bara den som verkligen tar sig tid att förstå Pinots potential kan sedan lirka fram dess hela känsla.\"
- ur filmen Sideways, om Pinot Noir-druvan

Mer läsning

Annons