Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Endre och Ooms delar chocktillstånd

/

Ett barn dör och två systrar tappar fotfästet. Lena Endre och Amanda Ooms fick gräva djupt i mörka gömmor under inspelningen av Richard Hoberts nya film Harrys döttrar. – Vi skulle befinna oss i ett chocktillstånd i åtta veckor, säger Amanda Ooms.

Annons
Filmen handlar om Ninni och Marie, två systrar som båda är höggravida och fulla av förväntan inför att bli mamma för första gången. Men något går fel och ett av barnen dör i magen. Den tragiska händelsen pressar in en kil mellan systrarna och hemska minnen från det förflutna gör sig påminda.
För Lena Endre fanns det ett visst motstånd mot att tacka ja till rollen.
Man står lite på bromsen känslomässigt och tänker \"ska jag gå in i det här?\". Om man engagerar sig så gör man ju det med hull och hår. Och att ge sig till något så här svart - jag vet vad det kostar. Men det är viktig historia att berätta också.
Amanda Ooms har inte jobbat med Hobert eller Endre tidigare men hoppade på projektet efter långa samtal i huset på Österlen. En av lockelserna var den flytande gränsen mellan systrarna.
Tillsammans utgör de här två rollerna filmens huvudroll, säger Amanda Ooms. De hakar in i varann och instinktivt kände jag att vi skulle kunna ha det här hemliga språket, den här undermedvetna kommunikationen och konfrontationen. En spänning mellan varandra.
Filmen är en blandning mellan drama och thriller och är bitvis riktigt otäck - en stämning som också smittade av sig på inspelningen. Richard Hobert skar ner på repetitioner för att uttrycket skulle vara färskt, vilket skapade en viss osäkerhet hos skådespelarna - samma osäkerhet som publiken får av Ninnis och Maries beteende. Under den 38 dagar långa inspelningen fanns egentligen inga andningshål.
Vanligtvis när man gör en film så är det \"jaha, det var den scenen - nu är det gjort\". Här var det sådana avvägningar i varje ögonkast - inte för mycket, inte för lite - för att behålla det här gungflyt. Man vet inte vem som är tokig eller frisk, säger Lena Endre.
Ni gör var sin intensiv förlossningsscen. Var det också svårt?
Jag tänkte att det var urkrafternas urkraft - fast jag har aldrig fött barn på riktigt, säger Amanda Ooms.
Jag födde flera barn på bio innan jag gjorde det på riktigt, säger Lena Endre. Det är bara att ta till allt fysiskt elände man någonsin kan tänka sig. Det är som ett workout-pass upphöjt till tolv.
Filmen har redan visats på flera filmfestivalen och i Köpenhamn belönades den med publikpriset. Efter visningarna var det många ur publiken som ville prata med huvudrollsinnehavarna, berätta om sina egna erfarenheter.
Jag tror att filmen kan öppna diskussioner och samtal mellan människor på ett tema som är ganska nedtystat, säger Lena Endre. Det är lite tabubelagt - döden och sorgen är ingenting som man ska prata om. I vårt land lever vi inte ut sorgen, vi är så långt, långt ifrån den. Men vi behöver andra människor för att leva. Vi måste göra oss svaga och be om hjälp.
Filmen är Richard Hoberts första sedan ärkefiaskot \"Tre solar\" och framgången i Köpenhamn får nog ses som en revansch för regissören. Men revanschlusta var ingen viktig drivkraft under inspelningen.
Så kan man inte tänka, man spelar ju in den film man har framför sig. Det här är något helt annat, säger Lena Endre.
Man gör så gott man kan, varje gång. Ibland blir det skitbra och ibland blir det inte skitbra, säger Amanda Ooms.
Båda två har fullt upp framöver. Lena Endre ska spela i den nyskrivna pjäsen \"Städerskorna\" på Dramaten medan Amanda Ooms har grandiosa Skåneplaner. Efter 15 år utomlands har hon bestämt sig för att flytta hem och har fått låna en stor byggnad av Trelleborgs kommun. Där ska hon starta Nollpunkten, \"en skola för bättre självförtroende\" där kreativa människor kan träffas och inspirera varandra.
Ett par månader av året ska jag engagera mig och bjuda dit människor som jag tycker är genier och sedan bjuder de in sina genier. Jag tror att allting är kugghjul och kedjereaktioner - det är orsaken till att mitt liv ser ut som det gör. (PM)

Lena Endre och Amanda Ooms spelar systrar i chock i filmen Harrys döttrar, som har premiär imorgon.
Foto: GF Studios

Amanda Ooms spelar lillasyster Ninni i Harrys döttrar.
Foto: GF Studios

Lena Endre spelar storasyster Marie i Harrys döttrar.
Foto: GF Studios

Mer läsning

Annons