Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energiskt och högklassigt

/

Annons
Grease the musical
Tonhallen

Kärlekshistorien Grease är en av världens mest framgångsrika musikaler. Årets uppsättning i Sverige har spelat för utsålda hus på Göta lejon i Stockholm och tog storslam på Guldmaskengalan.
Helt välförtjänt för det här höll en riktigt hög klass rakt igenom.
Snygg och energisk danskoreografi, fantastiskt skådespeleri rakt igenom, starka sånginsatser och en femmannaorkester som fick det att svänga rejält i de klassiska låtarna.
Lars-Åke Wilhelmssons kläder bidrar också till en skruvad 50-talspastisch med utsvängda, färgglada, vippande kjolar och skinnjackor.
Musikalen Grease handlar om unga människors frigörelse och om att passa in i gruppen men ändå behålla sin identitet. Rennie Mirro gör rollen som Danny, kung i killgänget T-Birds, mycket bra. I musikalen måste han leva upp till sitt rykte att inte binda sig vid någon. När skolans hösttermin börjar har han just haft ett romantiskt sommaräventyr med officersdottern Sandy, fantastiskt spelad av Pernilla Wahlgren.
Nu försöker han ignorera henne för att behålla sin image inför kompisgänget. Men Sandy får hjälp att vinna tillbaka Danny genom tjejerna i Pink Ladies.
Pernilla Wahlgren, ensemblens största och mest namnkunniga stjärna, är helt klockren i rollen. Förutom att hon är en erkänt duktig sångerska är det framför allt i skådespeleriet som hon briljerar. Hon klarar av att både vara trovärdig i känslosamma scener som i de komiska scenerna.
Även i birollerna finns en rad skickliga underhållare. Linus Wahlgren som Kenickie, Ola Forssmed som spelar den sexfixerade men fumligt misslyckade raggaren Sonny är en av höjdpunkterna liksom Kim Sulocki som Dennis gängets spjuver. Nämnas bör även Monica Einarson, känd från Fame Factory där hon har samma roll, som gör en tung roll med pondus i rektor Lynch.
Grease hade urpremiär i Chicago 1971 men känns fortfarande fräsch. Det är en perfekt pastische på 50-talet med dess inslag av tidlösa koncept som tonårsdrömmar, kärlek och musik.
Musikalens positiva och livsbejakande anda kommer förmodligen alltid att behövas.


Magnus Wiklund

Mer läsning

Annons