Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernst Billgren regisserar dramaserie

/

Vem avgör vilka konstnärer som ska bli erkända? Och vad är konstnärlig kvalitet? I SVT:s kommande dramaserie AK3 finns en hemlig kommitté som kontrollerar och beslutar om vad som är bra konst och kultur.

Annons
En ung konststuderande råkar få reda på att det på Nationalmuseums vind sitter fyra kvinnor och tolv män och avgör vilka konstnärer som ska bli framgångsrika. Serien bygger på Ernst Billgrens roman Kommittén och regisserar gör han själv.
Jag fick idén när jag satt i mängder av styrelser på muséer och konsthögskolor och träffade samma folk hela tiden. \"Varför kommer ingen och avslöjar oss?\", tänkte jag och skrev boken, säger Ernst Billgren.
Han menar att många har hört av sig från forskarvärlden och påstår att han har skrivit om deras tillvaro, om en miljö där alla känner alla och besluten tas av en klick människor.
Hur ska det kunna vara på annat sätt än att kunniga människor bestämmer? Men visst vore det skönt med en stark opposition så man inte soffar till sig, säger Ernst Billgren.
Huvudrollerna spelas av Sven Ahlström som också synts i Kontorstid och Anna Pettersson som spelade en av huvudrollerna i Graven. Inspelningen startar i december och planeras att sändas i fyra delar i SVT hösten 2006. (PM)

Ernst Billgren regisserar hemlig kommitté för SVT.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons