Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernst inreder med allmoge - och det går hem

/

Annons
Jaså, det är ett inredningsprogram på tv, säger min man lite retsamt då han slår sig ned i soffan. Jag förstår vad han menar. Jag är fast och tillbringar kvällarna zappandes mellan Roomservice, Sambo, Homestyling, och alla andra program i genren som tablån bjuder på. Och nu är Ernst tillbaka igen.
Tema Allmoge? Å herregud, blev reaktionen när Nya Rum presenterades på tidningens tvsidor. En programserie med titeln Nya Rum klingar inte med Allmoge.
Jag har kritiserat Ernsts omdöme förr och detta verkade illavarslande. Var allmogetemat en flirt med den äldre publiken för att locka till sig en ny målgrupp för tv:s inredningshysteri, eller bara en missräkning? Jag var skeptisk.
Första delen innehöll en presentation av inredningsstilen. Allmogestilen presenterades av experten Johan Knutsson på Nordiska Museet och senare på Ikea. Det var inte illa; tio minuter in i programmet var jag övertygad - det här kan bli bra.
I den andra delen, när ett rum i en förortslägenhet görs om sitter jag bekvämt tillbakalutad i soffan. När programmet är slut har jag bestämt mig för att nästa inredningsprojekt ska ha tydliga inslag av allmoge.
Ja, där ser man. Ernst har briljerat igen.

Den engelska serien Rent hus har rullat ett tag i SVT, likväl är det förvånansvärt få som upptäckt denna serie som så skiljer sig från mängden. Heminredaren Dawna Walter och antikexperten Mark Franks hjälper människor som fastnat i prylfällan, utan att begränsa sig till att bara fungera som inredningshjälp.
Rent hus handlar lika mycket om att skiljas från och kasta bort föremål som aldrig kommer till användning, som att göra upp sin historia, ofta med svåra upplevelser som lämnats obearbetade. Som lön för mödan får familjen hjälp med nyinredning av hemmet.
Rent hus är en dokumentär gestaltning som lyckas med något mycket ovanligt. Rent hus lyckas med att skildra verkliga problem och verkliga levnadsöden utan att vara utlämnande.
Utan att det sker på någons bekostnad.
Utan att det blir konstruerat.
Utan att blir hysteriskt under någon vansinnig tidspress, med målet att göra allt så snabbt som möjligt.
Rent hus är en engelsk produkt när den är som bäst, balanserad med finkänslig medkänsla, intressant och inspirerande. Ett av de mest tilltalade intressanta programmen i utbudet just nu.
Kanske ingenting för målgruppen under 20 år, men för alla däröver som uppskattar ett spännande levnadsöde. Då kan man också ha överseende med resultatet av den typiskt engelska inredningen.

Själv städar jag bland uppdragen och avslutar för tillfället mina skriverier i ST. Ibland behöver man rensa upp i tidschemat också. Jag hoppas få lite Feng Shui för själen.

Mer läsning

Annons