Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett pånyttfött barn med en Plan

Annons
Tyska synthbandet Der Plan var ett av förgrundsbanden i "Neue Deutsche Welle" - en musikrörelse som uppstod i slutet av 70-talet. De lade syntharna på hyllan 1992, men nu är de tillbaka.


Att bränna upp ett fotografi av Olof Palme under en konsert i Sverige är både modigt och dumt. Men det var precis vad nyuppståndna Der Plan gjorde på sin spelning på Debaser i Stockholm härom veckan. De fick till och med publiken att jubla när lågorna åt upp den svenska nationalikonen. Det stilbildande synthbandet Der Plan är tillbaka.

Från originaluppsättningen är det endast sångaren Moritz R som finns kvar, men musiken på nya skivan "Der Verschwörung" är densamma som tidigare; avskalad, konstig och naiv synthpop.

Moritz R hade inga planer på att återuppta projektet Der Plan, men när han lärde känna Achim Treu- som var ett gammalt Der Plan-fan - och denne lade fram idén så ändrade han sig. Tillsammans med JJ Jones utgör de tre det nya Der Plan.

- Det var så länge sedan jag hade skapat musik att jag kände att det var dags igen. Och dessutom så hade många av de gamla banden fått uppmärksamhet på nytt i och med en bok och en film som hette "Verschwende deine Jugend", säger Moritz R.

Det fanns tveksamheter inför att plocka upp namnet Der Plan igen, men Moritz R kände att det trots allt hade varit hans projekt från första början. Och de diskuterade dessutom en hel del om huruvida Der Plan skulle köra vidare i upptrampade spår, eller om de skulle försöka göra något nytt rent musikaliskt.

- Våra gamla kompisar i DAF återförenades ju också. Och de fick ta emot en hel del skit för att de inte försökte förnya sig på sin nya skiva, så det är klart att man funderade lite. Men samtidigt, det är ju så här Der Plan låter och alltid har låtit, så varför skulle vi ändra på det? Jag ville verkligen göra musik med gamla analoga synthar, det är det soundet som jag gillar, säger Moritz R.

Der Plan gick inte samma öde till mötes som DAF, utan fick nästan uteslutande bra recensioner i tysk press. Deras naiva och respektlösa syn på musik finns kvar, trots att Moritz R har passerat de fyrtio.

- Att bli vuxen är inget jag tycker är något positivt. Vi gillar att leka musik, Der Plan är som ett barn med en handgranat i handen, säger Moritz R.

Både Der Plan och tidigare nämnda DAF, anses tillhöra den krets av band som startade den moderna elektroniska musiken. De ingick i den experimentella musikrörelsen "Neue Deutsche Welle" och Der Plan drev även det egna skivbolaget Atatak. Att Tysklands största bidrag till popmusikhistorien är den elektroniska musiken råder det väl inget tvivel om. Från kompositören Karlheinz Stockhausen via Kraftwerk, DAF och Der Plan till nya band som Welle: Erdball och Jeansteam.

- Det är klart att det finns en stark tradition av elektronisk musik i Tyskland. Men när Der Plan startade hade jag bara hört "The robots" med Kraftwerk och det var inte på något sätt något jag ens reflekterade över. När vi började så var det snarare band som Residents som inspirerade. Men det är klart, under åren som har gått har jag både lärt känna och blivit god vän med medlemmarna i Kraftwerk och de har betytt oerhört mycket för tysk musik, säger Moritz R. (PM)

Mer läsning

Annons