Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skepp kommer lastat med orkestermusik

Annons
Nu kastar Östersjöfestivalen loss och beger sig ut till havs. Det blir fyra kryssningar med musikaktiviteter. Avslutningen sker i Stockholm där bland andra Helsingfors stadsorkester i ledning av Esa-Pekka Salonen framför en konsert på temat havsmusik.


Intresset för den musikaliska kryssningen har varit stort trots att ett fartyg inte är den bästa konsertlokalen.

- Det är klart att Finlandsfärjorna inte är konstruerade som en konserthall. Vi får ju kompromissa med akustik och lyssnarkomfort. Men det är en kul tanke som har väckt mycket intresse, säger Esa-Pekka Salonen.

Rent musikaliskt ligger tonvikten på kompositörer och musiker från Östersjöregionen, även om det inte är ett kategoriskt val. Övrig musik har valts med tanke på sammanhanget och för att skapa bra konserter. En nyhet är den lite lättare delen där unga lovande musiker från regionen uppträder. Idén var nämligen redan från början att festivalen skulle introducera nya talanger för publiken.

- Vi har ett barn från Riga, ett från Tallin och några svenska barn. Det är väldigt intressant det som sker i regionen nu när de baltiska länderna fått igång ekonomin. En helt ny kultur håller på att växa fram och detta samarbete gynnar oss alla.

Under resan genomförs också konserter och ensemblespel med Sveriges Radios symfoniorkester i ledning av den österrikiske dirigenten Manfred Honeck. När sedan fartyget lagt till i Helsingfors ges en konsert med pianisten Hélène Grimaud som tillsammans med Helsingfors Stadsorkester och Esa-Pekka Salonen, framför verk av Jean Sibelius.

- Hélène Grimaud är en fantastisk musiker, spännande, virtuos, men också en väldigt djup emotionell tolkare. En av världens bästa pianister, säger Esa-Pekka Salonen.

De spelar tillsammans igen i Stockholm den 16 augusti, då i Berwaldhallen.

Den ursprungliga idén för Östersjöfestivalen var att skapa något för att stärka gemenskapen i Östersjöregionen. Genom musik - ett neutralt ämne sett ur en politisk synvinkel - skulle miljösamarbetet mellan regeringarna i Östersjöregionen stärkas.

- Kommer man i gång med ett kulturellt samarbete mellan länderna är steget till ett miljösamarbete inte så långt att ta. Kultur och miljö går hand i hand, säger Esa-Pekka Salonen. (PM)


Fakta Östersjöfestivalen till havs:

Tisdag 9 augusti: Silja Serenade avgår från Stockholm. Konserter med Sverige Radios symfoniorkester, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör.

Onsdag 10 augusti: Helsingfors stadsorkester spelar tillsammans med Hélène Grimaud.

Torsdag 11 augusti: Mariinskijorkestern ledd av Valerij Gergiev spelar i Gdansk, Sveriges Radios symfoniorkester spelar i Åbo och Helsingfors stadsorkester spelar i Tallinn.

Fredag 12 augusti: Silja Symphony avgår från Helsingfors med Esa-Pekka Salonen och Valerij Gergiev.

Söndagen 14 augusti: Silja Symphony avgår från Helsingfors med Helsingfors stadsorkester.

Onsdag 17 augusti: Silja Symphony avgår från Stockholm med Helsingfors stadsorkester. Spelningar och ensemblespel ombord.

Mer läsning

Annons