Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva bäst som popsångerska

/
  • De gamla låtarna är fortfarande bäst. Eva Dahlgren har hittat tillbaka till sitt huvudspår och ST:s recensent hoppas att hon stannar där.

Eva Dahlgren Tonhallen

Annons
Eva Dahlgren har på något sätt lyckats hålla sig på banan ända sedan genombrottet med Vem tänder stjärnorna och albumet En blekt blondins resor, från 1991.
Trots sidospår som samarbetet med Esa-Pekkas symfoniorkester och hobbybandet Buddaboys där hon inte kunde lysa med full kraft riktigt.
När hon håller sig till det klassiska popsångsformatet som i Tonhallen i går kväll låter det betydligt bättre.
Snö hennes första album på sex år bjuder inga speciella nyheter, men Eva ger oss eftertänksam popmusik för vuxna människor.
Och det är ju just därför vi tycker om henne.
Under den drygt två timmar långa konserten i Tonhallen, som i vissa partier lunkar fram, hinner hon med de flesta spåren från nya albumet.
Men även några guldkorn från de tidigaste åren. 

Ängeln i rummet känns ovanligt fräsch och i Ung och stolt har producenten och gitarristen Lars Halapi som även producerat senaste albumet Snö - arrangerat med en imponerande intensitet. Kom och håll om mig är konsertens höjdare med en utdragen och het version.
Fortfarande är det Evas gamla välkända hits som bär upp hennes repertoar. Den lyster och självklarhet som finns i tidlösa Vem tänder stjärnorna saknas i hennes senaste låtarsenal.

Det är en väldigt generös show, vackert och smart ljussatt, men fortfarande anpassad till Evas eftertänksamma, djupa och egensinniga person.
Hennes mellansnack blir ibland lite väl pratigt och aningen utdraget om DNA, kjolar, kalasbyxor och uppväxten på 60-talet i Vendelsö. Men när hon pratar så här ur hjärtat blir det underhållande och avväpnande i alla fall.  
Eva Dahlgrens textrader och melodislingor lyfts fram på ett föredömligt sätt i Lars Halapis produktion. Hennes mjuka och poetiska sånger tillåts dominera i en väl balanserad och avskalad ljudbild av det tajta bandet.  
Det känns som om Eva Dahlgren har hittat tillbaka till sitt huvudspår inom musiken.
Förhoppningsvis stannar hon kvar där.

Mer läsning

Annons