Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Dahlgren hittar kraft i kretsloppet

/

Det är sex år sedan hon kom med sin förra soloskiva och nästan femton år sedan hon släppte in en producent i studion. Nu har Eva Dahlgren vågat dela med sig av ljudmakten. I höst kommer skivan Snö och en bok om resan dit.

Annons
Jag kallar den en färdbok och den handlar om den kreativa processen. Den tangerar dagboksformen, men det är ingen regelrätt dagbok eftersom den bara handlar om en sak, berättar Eva Dahlgren.
Med \"saken\" menar hon sin kommande skiva Snö, som släpps i oktober. Och från det att hon fick de första låtidéerna till det färdiga albumet har hon skrivit ned sina funderingar för att själv kunna lära sig något på vägen. Anteckningarna har hon samlat i boken Hur man närmar sig ett träd.
Den börjar med de allra första fröna, innan de egentliga tankarna på skivan. Jag ville ha boken som en skrift att gå tillbaka till.
Senare upptäckte hon att den nog kunde vara intressant även för andra, som en vägbeskrivning i den kreativa terrängen. Men trots att boken kommer före skivan är de sista sidorna ännu inte skrivna. Förlaget har lämnat några blanka ark till Eva Dahlgren att fylla efter konserten under Helsingfors Festspel i augusti.
Än så länge har jag inte lärt mig så mycket själv av boken. Jag måste nog läsa igenom den först, säger hon med ett skratt.
Men när man har tagit sig igenom en tung period går det förvånansvärt lätt att glömma bort den. Det är nog en av människans bästa egenskaper - förmågan att glömma
Det har gått sex år sedan Eva Dahlgren släppte sin förra soloskiva LaiLai och 15 år sedan hon samarbetade med en producent på ett eget album. I stället har hon länge haft hela makten över ljudet. Hon har spelat in allting själv och lärt sig behärska både bas och trummor.
Jag har varit ute på något slags färd, en nyttig utfärd. Jag ville ta reda på hur jag låter och vad jag kan. Men nu är det förlösande härligt att spela med riktiga musiker igen.
Både skivans och bokens titlar anknyter till naturen och Eva Dahlgren ger en snabb förklaring, serverad med ett skratt:
Det har väl med åldern att göra. Man blir skogstokig.
Men det finns också ett allvar i hennes naturromantik. Hon hittar både tröst och kraft i naturens kretslopp, berättar hon.
Det är viktigt att översätta kretsloppet till sig själv, till själens kretslopp. Man ska inte vara rädd för det tråkiga och svarta, för efter hösten blir det vår igen, säger Eva Dahlgren.
Men kretsloppet glömde sommaren i år, tillägger hon.
Hennes trio Buddaboys ligger i träda och verkar inte ha några planer på att fortsätta sin knackiga vandring. Gruppens skiva Lost peoples area fick ett kyligt mottagande och Eva Dahlgren medger att hon nog var naiv när hon trodde att det gick att separera Buddaboys från solokarriären.
Det var en väldig motvind. Men vi hade roligt när vi turnerade och det var skönt att få vara en del av en grupp. Jag vill inte vara utan den tiden, säger hon. (PM)

Fakta: Eva Dahlgren

Ålder: 45 år.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Singeln När jag längtar har nyligen släppts. Albumet Snö ges ut i oktober och i september kommer boken Hur man närmar sig ett träd.

I höst är Eva Dahlgren aktuell med albumet Snö. Hon har spelat in allting själv och lärt sig behärska både bas och trummor. Samtidigt kommer boken Hur man närmar sig ett träd, där hon berättar hur skivan blev till.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto: Elisabeth Olsson Wallin

Mer läsning

Annons