Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Röse - årets stjärnskott i Berlin

Annons
I februari tar Eva Röse rymdraketen till Filmeuropa. Hon representerar Sverige som årets Shooting Star på filmfestivalen i Berlin.


- Jag är stolt och glad. Det känns jätteroligt, säger Eva Röse, nyss hemkommen från en Brasilienresa.

Shooting Stars-evenemangen arrangeras av European Film Promotion och ger unga skådespelare från hela Europa möjligheten att träffa varandra och en rad aktörer inom den europeiska filmindustrin. Bland tidigare svenska stjärnskott i Berlin finns Torkel Pettersson, Frida Hallgren, Tuva Novotny och Andreas Wilson.

- Efter vad jag har hört är verkar det vara ett ganska hektiskt schema. Man får ställa in sig mentalt på mycket möten och ansikten som flimrar förbi. Men framför allt ska det bli kul att träffa mina kollegor från de andra länderna - det ska bli den största behållningen.

I vår är hon trippelt aktuell på svenska biografer - i Måns Mårlind och Björn Steins övernaturliga actionthriller "Storm", Anette Winblad von Walters romantiska komedi "Att göra en pudel" och Steven Spielbergs terrordrama "Müchen". Hon är dock noga med att betona att rollen i den sistnämnda är mikroskopisk.

- Det känns nästan fånigt att prata om den. Jag var där en vecka, men blinka inte för då lär du inte se mig. Det var verkligen ingen stor skådespelaransträngning men upplevelsen runtomkring var rolig.

- Det var en enormt stor apparat, typ 400 personer inblandande. 50 lastbilar med allt möjligt från kockar och soppkök och bagare. Att ha en egen trailer som det stod Ms Rose med två sängar och ett badrum - det blev väldigt fnissigt. De sydde upp kläderna direkt på kroppen på mig fast jag knappt är med i filmen. Jag tänkte hela tiden "här skulle man kunna spara in pengar - gud, vad ni slösar".

Men hon är inte främmande för en internationell karriär. Redan nu har hon gjort film i samtliga skandinaviska länder och filmat på exotiska platser - "Storm" är delvis inspelad i Malaysia.

- Jag älskar att resa, jag reser så fort jag blir ledig. Och om man kunde kombinera resa och jobb så vore det en ultimat plan för min framtid. Det får gärna bli lite mer actionroller också, nu när jag har börjat.

Hon är precis på väg till Norge för att repetera inför inspelningen av "Mirakel", ett film av den norske regissören Thomas Kaiser. Där spelar hon den kvinnliga huvudrollen som karriärkvinnan Viktoria som "tjänat multimiljoner på genforskning". Hon träffar Karsten (Christian Skolmen), en kaféinnehavare som förlorat sin fru i bröstcancer.

- I vanliga fall brukar det vara affärsmannen som kommer förbi kaféet där den lilla flickan jobbar men här är det ombytta roller. Det är ett romantiskt drama som också behandlar genteknik, etisk och moraliskt. Forskningen går väldigt fort framåt och det finns så mycket stora frågor. Jag har inte alls kunnat bestämma vad jag egentligen tycker, men det blir ett intressant möte mellan Viktoria och Karsten som hör till två helt olika läger.

Inspelningen ska vara klar i mars.

- Sedan tänkte jag åka till Australien och surfa. Om inget annat dyker upp - det vet man ju aldrig. (PM)

Mer läsning

Annons