Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Rydbergs lotta rör om i hemvärnet

Annons
Sedan 1966 har det spelats lustspel på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Först i Nils Poppes regi, men sedan 1994 är det Eva Rydberg som varje sommar roar tiotusentals nordbor. Sommarens uppsättning heter "Hemvärnets glada dagar" och utspelas under andra världskrigets sista självande dagar.


"Hemvärnets glada dagar" handlar om den karltokiga lottan Blenda Blixt (Eva Rydberg) som en dag dyker upp bland en grupp hemvärnssoldater. Hon är på jakt efter en karl i hemvärnet som hon brevväxlat med men aldrig träffat och ställer till det bland soldaterna i byn.

Sven Melander fick mersmak från förra sommarens gästspel med Stefan och Krister och kommer tillbaka till sommarlustspelen även den här sommaren. Den här gången flyttar han till Fredriksdalsteatern och gör rollen som den stenhårde hemvärnskaptenen Sten Jern. Skådespelaren Fredrik Dolk återkommer till scenen i Helsingborg och spelar fänrik Ståhl, dock utan sägner.

Föreställningen regisseras av komikern Adde Malmberg och repetitionerna har precis börjat. Eva Rydberg är märkbart stressad.

- Ja, det är mycket nu. Men det är kul, vi håller precis på med kollationeringen nu, säger hon.

Eva Rydberg tog över Frediksdalsteatern för tolv år sedan. Nils Poppe hade innan dess bjudit på en rad framgångsrika och omtyckta sommarföreställningar. Intresset är fortfarande mycket stort; till "Hemvärnets glada dagar" har det redan sålts 35 000 biljetter.

- Det är jätteroligt. Vi hade en enda annons i december och ändå säljer det så bra. Det kommer folk från hela Sverige och till och med från Finland, Norge och Danmark. Jag tror att folk behöver få skratta, och det får de verkligen göra hos oss, säger Eva Rydberg.

Vad skulle du kalla föreställningen, är det buskis?

- Nej, det är det inte. Buskis är mer under bältet-humor. Det är långt i från Stefan och Krister om man säger så. Det här är ett lustspel för hela familjen med mycket sång och dans. Det är ju en tydlig 40-talskänsla i föreställningen, men vi har naturligtvis moderniserat det lite. Annars skulle inte yngre människor få ut så mycket av den. Det har alltid varit vår målsättning att alla ska tycka om föreställningen. Vi har folk i alla åldrar, från ettåringar till 101-åringar

Ni spelar 8 föreställningar i veckan från den 17 juni till den 21 augusti. Är inte det jobbigt?

- Nja, det är klart att man börjar gå på knäna i augusti, men det är så roligt att det inte spelar någon roll. Dessutom är det ju en ny publik varje kväll och det gör att det blir som en helt ny föreställning varje kväll också. (PM)

Mer läsning

Annons