Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fann sin röst i ensamheten

Annons
Jenny Wilson är som forskaren som stapplar ut ur laboratoriet med ett provrör i handen. I ett och ett halvt år stängde hon in sig i studion för att fånga essensen av sig själv. Cd-n "Love and youth" är svaret.


- Jag tror att jag snurrade i en helt annan värld. Jag har nog haft en enda sak för ögonen: "Jag ska göra det här. Jag ska klara det. Det får inte vara så svårt som det just nu känns." Så jag har nog varit ganska mycket en robot under en lång tid.

Bakom en blyg och försiktig framtoning visar sig snabbt målmedvetenheten hos Jenny Wilson, lika stark som läppstiftet och de färgstarka kläderna under den bruna vinterkappan. Att tala om en helt egen platta är ovant efter åren i bandet First Floor Power. Där är Jenny Wilson den ena av två låtskrivare, tillsammans med Karl Jonas Winqvist. Bandkollegor, producenter och studiotekniker har ständigt funnits i närheten genom hela processen. När det var dags att lämna den tvåårige sonen till dagmamma beslutade sig Jenny Wilson för att ta sin musikaliska framtid i egna händer. Med flera utkast till låtar, men med bara vaga idéer om att det skulle vara pianobaserade låtar utan trummor, hyrde hon in sig i en liten studio, lärde sig studiojobbet från grunden och blev sin egen producent.

Det fanns inget piano där, så tankarna på att låta som Nina Simone förvandlades till något helt annat där inspirationen snarare kom från Laurie Anderson, Yoko Ono, Kate Bush och Grace Jones.

First Floor Powers fans kommer att hitta välkända fragment men också något nytt och annorlunda. Att arbeta ensam gav Jenny Wilson nya möjligheter att släppa loss den egna kreativiteten utan begränsningarna från andra.

- Ibland har man idéer i huvudet som man känner mycket för, men de är inte färdigformulerade. Jag tyckte att det var väldigt skönt att kunna jobba med dem utan att behöva beskriva dem. Det här materialet är så oerhört mycket mer ocensurerat och mycket mer ohämmat och kompromisslöst.

Jenny Wilson var 16 år när hon förstod att hon ville sjunga och göra musik. Då var PJ Harvey hennes stora ikon. Det stadiet var det länge sedan hon lämnade. I dag har Jenny Wilson en av den svenska popens mest uttrycksfulla och särpräglade röster.

Under inspelningarna med First Floor Power tyckte Jenny Wilson ofta att sångpåläggen var plågsamma, att sången regisserades av någon annan. Ensam framför mikrofonen med tid för att fånga upp varje litet infall tycker hon att hon har hittat en ny kvalitet i sin röst, ett annorlunda sätt att sjunga på.

- Att spela in min egen röst innebar att jag kunde experimentera mycket mer. Ostörd kunde jag vara helt ohämmad.

Hon har arbetat hårt med texterna. Låtarna har ibland klätts i nya ord ett par gånger om innan hon varit nöjd. Utan att det ursprungligen var tänkt så växte "Love and youth" ihop till något av en temaskiva där låtarna vandrar genom skolåren från barndomen till uppbrottet.

- Det är en tid som är intressant ur väldigt olika aspekter. Skolan är ett otroligt psyktest som man slungas in i. De där första nio åren präglar alla människor, fulla av schismer och allt annat som händer mellan klasskompisar. Jag var själv aldrig mobbad, men ändå är allt i texterna egna minnen från den tiden.

Jenny Wilson tror inte att First Floor Power har gjort sin sista platta, men just nu är framtiden osäker. Bandet saknar svenskt bolag. Trots det har förra plattan "Nerves" nyligen släppts i Frankrike, Belgien och Schweiz, och snart bär det av söderut på pr-tripp.

- Jag har varit så fokuserad att jag satt det åt sidan mentalt, men tycker jättemycket om att jobba med de där människorna så jag hoppas det ska finnas tid för båda.

Men Jenny Wilson tänker inte låta solodebuten bli ett undantag.

- Jag kommer alltid att göra plattor själv tror jag. Framför allt om man är sångare är det en grym fördel. (PM)


FAKTA: Jenny Wilson

Född: 1975 i Blekinge

Bor: i Hallonbergen i Stockholm

Familj: sambo och son på tre och ett halvt

Bakgrund: Arbetat som illustratör för en rad tidningar, studerat på Konstfack men hoppat av. Var med och bildade bandet First Floor Power 1997. Har släppt två album med FFP: "There is hope", 2001, och "Nerves", 2003.

Aktuell: med första soloplattan "Love and youth". Spelar i år bland annat på festivalerna Umeå Open och Häpna i Stockholm.

Mer läsning

Annons