Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastiska sagor och färgstarka bilder

Annons
Den ene berättar sagor. Den andre trollbinder med färg och form. Den ene har fans över hela världen och den andre är nästan okänd.

Årets litteraturpristagare har två skilda sätt att se på litteratur.


Philip Pullman och Ryôshi Arai är nästan varandras motsatser. Det är en gråmulen eftermiddag när den engelske författaren och den japanske illustratören är på besök i Stockholm för att ta emot litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne: Pullman som en typisk engelsk akademiker och Arai med lysande rött både på fötter och överkropp, dessutom två huvuden kortare än sin medpristagare.

Det är inte första gången två personer får dela på priset, men den här gången har man hittat två pristagare med helt skilda sätt att se på barnlitteratur.

För Ryôji Arai är utmärkelsen ofattbart stor. Han är knappt känd utanför sitt hemlands gränser och inte ens där är han någon gigant.

Jag ses nog som lite speciell, också i Japan, berättar han genom den tolk som följer med honom under besöket i Sverige.

Hans böcker har inte givits ut i Sverige ännu. De bygger på färgstarka målningar och han vill få läsaren att haja till varje gång hon eller han vänder blad, berättar han. Därför försöker han skapa spänning och överraskning på ett sätt som inte går att åstadkomma när man skriver.

- Egentligen händer det nästan ingenting i mina böcker. Därför tycker nog många vuxna att mina böcker inte är någonting att ha. De tröttnar när de inte får svar på sina frågor, säger han.

För Philip Pullman är berättelsen det centrala. Han beskriver sig själv som en sagoberättare och tack vare den förmågan har han en trogen och växande läsarskara runt om i världen. Snart spelar han troligen i samma division som J.K. Rowling och hennes Harry Potter.

- Det är så naturligt för mig att berätta. Jag har alltid gjort det. Mysteriet är snarare varför inte alla andra också gör det, säger han.

Mest känd är han för fantasytrilogin "Den mörka materian". Den handlar om flickan Lyra som upplever äventyr i en värld som påminner om vår men ändå är en helt annan. Och precis som böckerna om Harry Potter uppskattas Pullmans berättelser lika mycket av vuxna som av barn.

- Mycket av vuxenlitteraturen i dag sätter inte berättelsen främst, utan handlar om formen och åsikterna den förmedlar. Vuxna gillar också berättelser och vår aptit och hunger efter det kommer aldrig att försvinna. Därför tror jag att allt fler av oss läser barnböcker då och då, säger han.

Ryôji Arai vill inte heller dra en gräns mellan litteratur för stora och små.

- Jag vill göra böcker som alla kan förstå, men det är svårt. Vuxna ser på illustrationer med andra ögon. De bedömer bilderna som bra eller dåliga. När barn tittar är det helt andra saker som avgör vad de tycker, de utgår mer från sina känslor. (PM)


Faktaruta

Fakta/Philip Pullman

Ålder: 58 år

Bor: Oxford, England

Familj: Två söner och två barnbarn

---

Fakta/Ryôji Arai

Ålder: 48 år

Bor: Tokyo

Familj: 18-årig dotter

Mer läsning

Annons