Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feberhet musikal får Sverigepremiär

Annons
Schlagerstjärnorna flockas när musikalen "Saturday night fever" får Sverigepremiär. Ensemblen består av fyra Melodifestivalartister - som alla har tävlat två gånger var - och en programledare.


- Det är ett tufft klimat för artister idag så man måste vara rätt mångsidig, gärna kunna dansa, sjunga och agera. Då är det lättare att få ett jobb. Det är jättetuff konkurrens med "Fame factory" och "Idol" och allting. Man tar det man får, säger huvudrollsinnehavaren Andreas Lundstedt som förklaring till den schlagertäta ensemblen.

Han delar scen med Andrés "Olé olé" Esteche och två av medlemmarna i den mystiska trion Pay TV. Dessutom blev teamet bakom uppsättningen så imponerade av programledaren Marko "Markoolio" Lehtosalos diskonummer i Melodifestivalen att han fick en roll som tjejtjusande dj.

- Jag ska kämpa för att det ska bli så bra som möjligt för det är kul att överraska publiken, "åh, jävlar, där står Markoolio och sjunger", säger Lehtosalo.

Musikalen "Saturday night fever" bygger på filmen med samma namn från 1977. Där spelade John Travolta det missnöjda färgaffärsbiträdet Tony Manero som blir diskokung på lördagkvällarna. Precis som filmen hämtar musikalen sin musik från Bee Gees taktfasta låtskatt. Den sattes upp för första gången 1998 i London och Oscarsteaterns uppsättning är den första som ges i Sverige.

Andreas Lundstedt fick erbjudandet om rollen som Tony Manero när hans Alcazar hade bestämt sig för att ta det lite lugnt i höst.

- Det var så sjukt perfekt och lägligt, för jag vet att är det någon musikal jag klarar av att göra så är det "Saturday night fever". Det är popmusik, inte musikaaaaaaal. Steget från Alcazar är inte särskilt långt, det går nästan hand i hand, säger han men förnekar bestämt att Alcazar ska läggas ner.

Musikalen spelas på svenska med engelska låttexter, något som Andreas Lundstedt tycker är bra.

- Det känns jättebra för jag tror att det är svårt att översätta de här låtarna till svenska och behålla trovärdigheten. "Nattfeber, nattfeber, du vet hur du gör det"...

Thérèse Andersson gör rollen som den snobbiga Stephanie Mangano som Tony blir förtjust i. Hon har spelat huvudrollen i "Rent" på Göta Lejon där hon nu medverkar i "Grease". Men för Schlagersverige är hon mest känd som Neena Fatale i Pay TV. I ensemblen finns också kollegan Fatima Edell, alias Chanelle Ferrari.

- Det är jättekul, säger Thérèse Andersson. Pay TV är ett helt annat projekt, en form av teaterträning i verkligheten. Vi spelar ju de här karaktärerna fullt ut. Pay TV är i högsta grad vid liv och vi pratar om att göra en skiva, men det här är ju mitt yrke - jag är musikalartist.

Andrés Esteche ville gärna spela Tony Manero men fick i stället rollen som den rolige killen Gus. Fast han är inte det minsta bitter.

- Nej, absolut inte. Jag visste att Andreas skulle söka och han är mer självklar i den rollen i och med att han redan är diskokung. För mig är det jätteroligt att få göra en rolig roll.

- Andrés är ju salsakung, så det sprack där, säger Thérèse Andersson.

Det är en ung ensemble, med undantag för veteranerna Ewa Roos och och Johannes Brost som spelar Tonys föräldrar Flo och Frank. Brost gör dessutom rollerna som Tonys chef och - föga förvånande - en bartender. Han var i Tonys ålder när diskokulturen slog ner i Sverige.

- Det var fräckt när det kom, med diskokulor och allt vad det var. Det var mycket färg, blinkande lampor, dans och kläder. Nu var ju inte 70-talskläderna så jättesnygga, men det visste man ju inte då.

"Saturday night live" har premiär den 15 september. (PM)

Mer läsning

Annons